Kinderen en honden

Kinderen moeten op een goede manier leren omgaan met honden, zowel puppy’s als volwassen honden. Tot 12 jaar hebben kinderen geen natuurlijk overwicht op de hond en zal deze de kinderen niet als hoger in rang beschouwen.

Een hond is een levend dier, waar met respect moeten worden omgegaan. Kinderen moeten dit leren en u kunt daarbij ondersteunen door te voorkomen dat ze aan de honden lopen te trekken en ongecontroleerd commando’s roepen, wat veel verwarring oproept.

Kinderen kunnen onrustig, wispelturig en ongeduldig zijn, wat honden bang kan maken. Leer hun hoe te communiceren met hun viervoeter; schreeuwen is bedreigend en zelfs wat harder roepen voelt de hond als gestraft worden.

Het is belangrijk dat kinderen de hondentaal leren begrijpen. Wat betekent het wanneer een hond kwispelt, zijn lip optrekt, gromt of zijn staart tussen de poten houdt?

Kinderen moeten leren ook de plaats van de hond te respecteren; daar waar de hond zich terugtrekt wanneer het daar behoefte aan heeft. Stoor geen hond die slaapt of wil slapen; respecteer het eetmoment en zorg dat kinderen niet in de hondenmand kruipen. De hond zou het idee kunnen krijgen dat het kind op dezelfde lage rangorde staat, wat niet het geval is.

Stoeien of trekspelletjes met de hond zijn niet geschikt voor kinderen; ze zijn daar fysiek niet sterk genoeg voor. De hond gaat dan winnen en probeert zo hoger in de rangorde te komen binnen het gezin.

Kinderen moeten leren dat ze een hond niet kunnen plagen door aan de staart of oren te trekken, noch vingers in de ogen steken. De hond kan bij pijn gaan bijten.

Kinderen kunnen heel leuk samen zijn met honden, wanneer ze geleerd hebben hoe het best de hond te aaien; met de richting van de haren mee en niet andersom. Ook het aankijken van honden moet geleerd worden. In de ogen kijken ervaart de hond als dreiging, dus is het beter net naast het hoofd van de hond te kijken.

Kinderen staan hoger in rang dan de hond en gaan dus nooit naar de hond toe, maar roepen de hond bij zich. Dat bevestigd se status

Voorkom dat een kind boven op een hond gaat zitten. Dit is een negatieve ervaring voor de hond en kan ik verweer komen.

Laat kinderen niet zonder toestemming van de eigenaar een onbekende hond aaien, of deze ongevraagd voeren.

Straf kinderen niet in het bijzijn van de hond. Een hond kan dan besluiten zijn roedelleider te helpen met de opvoeding van het kind.

Wanneer een kind zowel geestelijk als lichamelijk overwicht heeft op de hond, kan deze de hond veilig uitlaten. Kan het kind de hond in toom houden wanneer het een andere hond of kat ziet en kan het met deze situatie omgaan?

Laat kind en hond NOOIT alleen!

Neem contact op

Heeft u vragen over Kinderen en honden, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op