Expertise en behandelingen

Hieronder vindt u een overzicht van onze expertise en de behandelingen die wij voor u kunnen uitrichten. Onze focus ligt op laparoscopie, wortelkanaalbehandelingen en acupunctuur.

Snel naar

 1. Laparoscopie

Onze praktijk is zeer ervaren en heeft een regionale functie voor laparoscopische behandelingen, waaronder sterilisatie. Het grote voordeel van een sterilisatie via een kijkoperatie is dat de wond beduidend veel kleiner is en uw hond daardoor weer veel sneller op de been is.

Wij vinden het heel belangrijk dat een hond zich bij ons op zijn of haar gemak voelt en zullen er alles aan doen de stress te minimaliseren. Dat wil zeggen dat we vriendelijk en rustig met ze omgaan en ten alle tijden lief voor ze zijn. Het blijft immers een vreemde omgeving voor hen.

Als uw hond gesteriliseerd moet worden dan gaat dit als volgt:

 • u maakt een afspraak voor operatie 3 maanden na de laatste loopsheid
 • u brengt ’s morgens uw hond nuchter en we spreken alles door
 • uw hond gaat onder narcose door een infuus en gaat aan de beademing
 • zij wordt geopereerd door een paar hele kleine gaatjes in de buikwand
 • de eierstokken worden verwijderd en doorgaans duur de gehele operatie slechts 30 minuten
 • de kleine gaatjes worden gehecht met oplosbare hechtingen
 • daarna mag ze onder een deken uitslapen in een warme opnamekamer
 • als ze wakker is bellen wij u en mag ze weer opgehaald worden
 • ze gaat weer lopend naar huis en krijgt nog 3 dagen pijnstiller mee
 • een dag na de operatie bellen wij of alles goed gaat
 • de hechtingen lossen vanzelf op, meestal is wondcontrole niet meer nodig

Bij grote hondenrassen met een verhoogd risico op een maagtorsie raden wij aan om uit voorzorg de maag vast te zetten aan de buikwand. Dit kan ook vrij eenvoudig via een laparoscopie gedaan worden. Wij raden aan deze gastropexie uit te voeren in combinatie met een sterilisatie of castratie.

2. Wat is gastroscopie?

Endoscopie is een inwendig onderzoek waarbij de arts met behulp van een flexibele slang via bijvoorbeeld de mondholte, neus of anus in het lichaam kan kijken zonder een snede te maken. Hiermee kan de dierenarts onder andere het maagdarmstelsel,  de longen of het binnenste van de neus van uw hond nauwkeurig in beeld brengen.

Een endoscopie bij de hond via de mond

Dit is een manier om de oorzaak van verschillende klachten op te sporen. Uw hond moet voor het onderzoek onder narcose. 

De endoscoop is een dunne slang met daarin een camera. Met de endoscoop kan de dierenarts rustig bekijken wat er aan de hand is met een orgaan of onderdeel van het lichaam zonder uw hond enige stress te geven. De endoscoop bevat ook een werkkanaal waardoor de dierenarts instrumenten kan schuiven, zoals een tangetje om biopten te nemen van het slijmvlies of een vreemd voorwerp vast te pakken en te verwijderen.

Het grote voordeel van een endoscopie is dat er geen chirurgische snede in uw hond gemaakt hoeft te worden. Hierdoor heeft uw hond minder napijn en herstelt het sneller dan na een gewone operatie.  

Wanneer een endoscopie?

Endoscopie bij honden wordt vaak ingezet bij:

 • aanhoudende maagdarmklachten zoals slechte eetlust, overgeven, diarree en/of bloed bij de ontlasting
 • verdenking van maag- of darmontsteking, maag- of darmkanker, maagzweer of darmpoliep
 • vreemd voorwerp in slokdarm en/of maag
 • langdurig hoesten
 • langdurig niezen of neusvloei

Tijdens de endoscopie kunnen de organen van binnenuit bekeken worden op afwijkingen. Ook kan er indien nodig een stukje weefsel afgenomen worden, om dit verder te onderzoeken. 

Vreemd voorwerp verwijderen

Heeft uw hond een voorwerp ingeslikt? In sommige gevallen kan dit tijdens de gastroscopie direct verwijderd worden. Als dit niet mogelijk is, is er alsnog een gewone operatie nodig. 

Voor- en nadelen endoscopie bij hond 

Het grote voordeel van een endoscopie is dat er aan de binnenkant van onder andere de slokdarm, maag, darmen, neus of longen van uw hond gekeken kan worden zonder hiervoor een snede te maken, zoals bij een gewone operatie het geval is. Hierdoor herstelt uw hond sneller van de ingreep en heeft uw hond geen pijn van een operatiewond. 

Grote flexibiliteit

Er kunnen tijdens het onderzoek diagnoses worden gesteld, voorwerpen worden weggenomen uit de hond, en indien nodig biopten worden afgenomen voor verder onderzoek in het laboratorium, zonder dat uw hond er veel last van heeft. Biopten zijn stukjes weefsel die in een laboratorium verder onderzocht worden, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen zoals tumoren.

Een nadeel van een darmonderzoek is dat de darm leeg moet zijn en u uw hond er nuchter voor moet houden. Ook moet uw hond voor het onderzoek onder narcose. 

 3. Tandheelkundige behandelingen

Onze praktijk is gespecialiseerd in tandheelkundige behandelingen. Voor deze behandelingen hebben wij allerlei onderzoeks -en behandelmogelijkheden. Zo hebben wij digitale dentale rontgen waarmee wij de gezondheid van tanden, kiezen en de kaak kunnen beoordelen. Voor de specialistische tandheelkundige behandelingen beschikken wij over een tandheelkundige unit die speciaal voor dieren is ontwikkeld. Hiermee kunnen we boren, beschadigingen aan tanden of kiezen herstellen, wortelkanaalbehandelingen en kaak chirurgie uitvoeren.  

Welke specialistische behandelingen zijn er mogelijk?  

Als een tand afgebroken is en het wortelkanaal geopend dan voeren wij wortelkanaal behandelingen uit. De tand kan dan behouden blijven. Zeker voor werkhonden is dit van groot belang.  
Zo nodig plaatsen wij ook kronen zodat de tand beschermd wordt tegen afbreken/slijten. 
Glazuurbeschadigingen kunnen wij herstellen. Dit gebeurt door het sealen van een tand en het aanbrengen van composiet.  

Het trekken van tanden en kiezen kan soms een uitdagende klus zijn. Veel gebitsproblemen komen juist voor op oudere leeftijd. Wij hebben dan ook goede mogelijkheden voor het onder narcose brengen met aangepaste narcose en monitoren van oudere dieren en dieren die lijden aan bijvoorbeeld hart of nier aandoeningen. 

Wij hebben veel ervaring in gebitsbehandelingen van katten. Bij katten komt het vaak voor dat er uitgebreide ontstekingen in de bek voorkomen (gingivitis-stomatitis complex). Soms moeten alle kiezen en/of tanden getrokken worden. Het is van groot belang dat dit zorgvuldig uitgevoerd wordt met behulp van röntgenfoto’s. Het tandvlees wordt bij deze dieren altijd gehecht.  

Tumoren in de mondholte komen regelmatig voor. Wij kunnen door middel van biopten een diagnose stellen en een behandeling uitvoeren waar mogelijk. 

Bij jonge dieren blijven regelmatig melktanden zitten als het blijvende gebit er al is. De melktanden moeten dan getrokken worden. Ook voor de jonge dieren hebben wij een veilige narcose.  

Soms zijn er standsafwijkingen van het gebit. In een aantal gevallen is het mogelijk een tijdelijke beugel te plaatsen of moeten hoektanden ingekort worden. In dat laatste geval moet de tand en het wortelkanaal beschermd worden. Wij maken dan een afsluiting van de tand zodat de tand goed beschermt is en vitaal blijft. Deze behandeling heet een vitale pulpa overkapping. 

4. Rhinoscopie

Naast laparoscopie voert onze praktijk ook rhinoscopie uit
Bij een rhinoscopie wordt een diagnose gesteld en zonodig tegelijkertijd een behandeling uitgevoerd. Via een kleine scoop in de neus wordt gekeken of de klachten veroorzaakt worden door een vreemd lichaam; dat kan iets lichaamsvreemd zijn, zoals een grasaar maar ook een tumor, schimmelgroei etc. Uw huisdier ontvangt een lichte narcose en is daardoor zeer snel hersteld van de ingreep en de klachten.

5. Acupunctuur

Net als bij mensen is het ook bij dieren mogelijk om ze te behandelen met acupunctuur. Bij acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van kleine naaldjes die in de huid en spieren gestoken worden. De meeste dieren accepteren de naaldjes heel goed. De naaldjes worden aangebracht op gevoelige punten (trigger points) of punten waarvan we weten dat ze een bepaald deel van het lichaam behandelen . Zo zijn er punten bekend die pijnstilling of spierontspanning geven. Het voordeel van acupunctuur is dat er geen medicatie in het lichaam komt en er geen bijwerkingen zijn. Vooral bij rug en gewrichtsproblemen kan het echt een aanvulling in een behandeling zijn.   

6. Titerbepaling

De laatste jaren is er veel discussie over de noodzaak van geregelde vaccinatie. Vaccinaties kunnen langer werkzaam zijn dan 3 jaar.
Voor pups en kittens is het meest zinvol te vaccineren wanneer ze geen antistoffen van de moeder meer bij zich hebben.

Om te bepalen of er nog voldoende antistoffen in het bloed zitten voor een aantal ziektes, zoals hondenziekte, Parvo en hepatitis, kunnen we met een druppeltje bloed een bloedtest doen en binnen 30 min is de uitslag bekend. We maken een notitie van deze uitslag in het vaccinatieboekje, zodat u het indien nodig kunt gebruiken voor dierenpensions.

Wanneer is een titerbepaling nuttig?

 • Als u niet automatisch elke 3 jaar uw hond wilt laten vaccineren.
  een titerbepaling is nuttig om/bij:
 • pups en kittens het juiste moment van vaccinatie te bepalen (geen maternale antistoffen meer aanwezig).
 • pups en kittens na vaccinatie te bepalen of er een immuunrespons heeft plaatsgevonden.
 • dieren met onbekende vaccinatiestatus te controleren (zwervers, asieldieren).
 • dieren die eerder bijwerkingen of een allergische reactie kregen na een vaccinatie.
 • zieke dieren, of dieren die medicatie gebruiken die het immuunsysteem onderdrukt.
 • Bij oude dieren.
 • Bij fokteven of fokpoezen, ruim voor de dekking.
 • Met de uitslag kunnen we gericht advies geven: Is vaccinatie op dit moment nodig of kan het uitgesteld worden met een jaar of langer? Is het zinvol om pups en kittens op dit moment te vaccineren of kunnen we beter nog enkele weken wachten?

7. Progesteronbepaling

Met een progesteronbepaling kunnen we het juiste dek tijdstip bepalen. Dat doen we met een bloedtest in onze eigen praktijk. Hiervoor nemen we wat bloed af bij uw hond en binnen 30 minuten krijgt u van ons een betrouwbare uitslag met bijbehorend advies.

8. Diagnostische mogelijkheden voor alle gezelschapsdieren

Onze praktijk beschikt over moderne digitale röntgen- en echoapparatuur. Wij beoordelen het diagnostisch onderzoek meteen en bespreken de uitslag met u dezelfde dag, zodat ook het behandelplan uitgezet kan worden. Een röntgenfoto wordt gemaakt wanneer er problemen verwacht worden van het skelet; echografie wordt ingezet wanneer het meer weke delen betreft of bijvoorbeeld een aandoening van het hart.

Röntgenfoto van het skelet

Wanneer uw huisdier een ongeluk heeft gehad of dat er sprake is van een terugkerende kreupelheid wordt er een röntgenfoto gemaakt; we kunnen dan goed beoordelen of er sprake is van een breuk(fractuur) of scheurtje(fissuur) in het bot. Mocht er sprake zijn van losse botfragmenten of een ontsteking van het botvlies, dan is dat ook meteen vast te stellen. Tumoren van botten zijn zo ook op te sporen.

Röntgenfoto van de borstholte

Een röntgenfoto van de borstholte wordt gemaakt wanneer er sprake is van benauwdheid of langdurig hoesten. Er kan dan vastgesteld worden of er sprake is van een longontsteking, astma bij katten, ingeklapte longen of – luchtpijp en eventuele hartproblemen.

Röntgenfoto van de buikholte

Meestal wordt er bij onderzoek van de buikholte een echografie gemaakt. Toch kan een röntgenfoto zinvol zijn, wanneer uw huisdier bijvoorbeeld iets ingeslikt heeft of wanneer er veel gas in de darmen aanwezig is en echografisch onderzoek daardoor zeer moeilijk is.

Dentale röntgenfoto’s

Dentale röntgenfoto’s kunnen belangrijk zijn bij het maken van een optimaal gebitsbehandelplan voor uw huisdier. De conditie van tand- en kieswortels evenals het kaakbot van uw gezelschapsdier kunnen zo goed beoordeeld worden.

Foto’s van konijnen en knaagdieren

We maken niet alleen foto’s van honden en katten, ook de buikorganen of longen van konijnen en knaagdieren krijgen we soms beter in beeld met een röntgenfoto.

Officiële foto’s van heupen en ellebogen

Vόόr het fokken met bepaalde hondenrassen is het verplicht om officiële HD en ED foto’s te maken, die door de Raad van Beheer beoordeeld worden.

Echografie

Wij hebben in onze praktijk de mogelijkheid om gedetailleerde echo-opnames te maken van bijvoorbeeld de buikorganen, wanneer er problemen met de spijsvertering of nieren en blaas zijn. Eveneens kunnen we met een echografie vaststellen of een dier drachtig is wanneer het gedekt is. Ook voor een hartecho van uw huisdier kunt u bij ons terecht.

Hartecho bij uw huisdier

Wanneer bij uw huisdier een hartruis is vastgesteld, zal de dierenarts u vaak voorstellen om een hartecho te laten maken om de oorzaak ervan te achterhalen. Dit kunt u nu ook bij ons in de kliniek. Er kunnen ook andere aanleidingen zijn voor het maken van een hartecho, namelijk een vergroot hart op een röntgenfoto, hoesten en benauwdheid.

Door middel van echocardiografie krijgen we belangrijke informatie over de vorm en de opbouw van het hart. Hierdoor kunnen we zien of en aan welke hartaandoening een huisdier lijdt.

Een echografie geeft informatie over:

 • de functie van het hart
 • de bewegingen van de hartspier en de kleppen
 • de onderlinge verhouding tussen de verschillende onderdelen van het hart

Een echocardiografisch onderzoek is in principe niet belastend voor het dier, maar kan wel spannend zijn voor uw hond. Om een hartecho goed uit te voeren wordt het dier vaak neergelegd op een speciale onderzoekstafel en moet er een stukje van de vacht worden geschoren. Bij de wat grotere honden wordt het onderzoek ook wel staand uitgevoerd. Dit allemaal om het hart goed in beeld te kunnen brengen. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. 

Heeft uw hond een hartruis en wilt u weten wat de oorzaak daarvan is of heeft uw dier klachten die mogelijk door een hartprobleem worden veroorzaakt dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bepaalde hartaandoeningen, bij veelal kleine honden, kunnen we, vanaf een bepaald stadium, behandelen met medicijnen. Met behulp van hartecho is dit stadium vast te stellen en voorkomen we dat uw hond onnodig met medicijnen wordt behandeld. Dit geldt ook voor katten met een hartruis.

9. BOS Operatie

Het BOS (brachycephaal Obstructief Syndroom) of BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome) syndroom is een aandoening die veel voorkomt bij honden met korte snuiten. Deze honden kunnen last hebben van zuurstoftekort en kunnen een operatie nodig hebben om de ademhaling en zuurstofvoorziening te verbeteren. Vrijwel alle honden met BOS hebben alleen maar voordelen van een BOS operatie. Na de operatie kunnen zij namelijk direct beter ademen en voelen zich een stuk gelukkiger.

Diergeneeskundig Centrum West onderschrijft de criteria die gesteld worden aan het fokken met kort snuitige hondenrassen. Dieren die last hebben van het BOS syndroom kunnen goed geholpen worden met deze operatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.
Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen wij u meer informatie geven.

Neem contact met ons op