Service aanbod

Hieronder vindt u een overzicht van ons service aanbod en de behandelingen die wij voor u kunnen uitrichten. Onze focus ligt op laparoscopie.

1. Diagnostische mogelijkheden voor alle gezelschapsdieren

Onze praktijk beschikt over moderne digitale röntgen- en echoapparatuur. Wij beoordelen het diagnostisch onderzoek meteen en bespreken de uitslag met u dezelfde dag, zodat ook het behandelplan uitgezet kan worden.Een röntgenfoto wordt gemaakt wanneer er problemen verwacht worden van het skelet; echografie wordt ingezet wanneer het meer weke delen betreft.

Röntgenfoto van het skelet

Wanneer uw huisdier een ongeluk heeft gehad of dat er sprake is van een terugkerende kreupelheid wordt er een röntgenfoto gemaakt; we kunnen dan goed beoordelen of er sprake is van een breuk(fractuur) of scheurtje(fissuur) in het bot. Mocht er sprake zijn van losse botfragmenten of een ontsteking van het botvlies, dan is dat ook meteen vast te stellen. Tumoren van botten zijn zo ook op te sporen.

Röntgenfoto van de borstholte

Een röntgenfoto van de borstholte wordt gemaakt wanneer er sprake is van benauwdheid of langdurig hoesten. Er kan dan vastgesteld worden of er sprake is van een longontsteking, astma bij katten, ingeklapte longen of – luchtpijp en eventuele hartproblemen.

Röntgenfoto van de buikholte

Meestal wordt er bij onderzoek van de buikholte een echografie gemaakt. Toch kan een röntgenfoto zinvol zijn, wanneer uw huisdier bijvoorbeeld iets ingeslikt heeft of wanneer er veel gas in de darmen aanwezig is en echografisch onderzoek daardoor zeer moeilijk is.

Dentale röntgenfoto’s

Dentale röntgenfoto’s kunnen belangrijk zijn bij het maken van een optimaal gebitsbehandelplan voor uw huisdier. De conditie van tand- en kieswortels evenals het kaakbot van uw gezelschapsdier kunnen zo goed beoordeeld worden.

Foto’s van konijnen en knaagdieren

We maken niet alleen foto’s van honden en katten, ook de buikorganen of longen van konijnen en knaagdieren krijgen we soms beter in beeld met een röntgenfoto.

Officiële foto’s van heupen en ellebogen

Vόόr het fokken met bepaalde hondenrassen is het verplicht om officiële HD en ED foto’s te maken, die door de Raad van Beheer beoordeeld worden.

Echografie

Wij hebben in onze praktijk de mogelijkheid om gedetailleerde echo-opnames te maken van bijvoorbeeld de buikorganen, wanneer er problemen met de spijsvertering of nieren en blaas zijn. Eveneens kunnen we met een echografie vaststellen of een dier drachtig is wanneer het gedekt is.

 2. Laparoscopie

Onze praktijk is zeer ervaren en heeft een regionale functie voor laparoscopische behandelingen, waaronder sterilisatie. Het grote voordeel van een sterilisatie via een kijkoperatie is dat de wond beduidend veel kleiner is en uw hond daardoor weer veel sneller op de been is.

Wij vinden het heel belangrijk dat een hond zich bij ons op zijn of haar gemak voelt en zullen er alles aan doen de stress te minimaliseren. Dat wil zeggen dat we vriendelijk en rustig met ze omgaan en ten alle tijden lief voor ze zijn. Het blijft immers een vreemde omgeving voor hen.

Als uw hond gesteriliseerd moet worden dan gaat dit als volgt:

 • u maakt een afspraak voor operatie 3 maanden na de laatste loopsheid
 • u brengt ’s morgens uw hond nuchter en we spreken alles door
 • uw hond gaat onder narcose door een infuus en gaat aan de beademing
 • zij wordt geopereerd door een paar hele kleine gaatjes in de buikwand
 • de eierstokken worden verwijderd en doorgaans duur de gehele operatie slechts 30 minuten
 • de kleine gaatjes worden gehecht met oplosbare hechtingen
 • daarna mag ze onder een deken uitslapen in een warme opnamekamer
 • als ze wakker is bellen wij u en mag ze weer opgehaald worden
 • ze gaan weer lopend naar huis en krijgen nog 3 dagen pijnstiller mee
 • een dag na de operatie bellen wij of alles goed gaat
 • de hechtingen lossen vanzelf op, meestal is wondcontrole niet meer nodig

Bij grote hondenrassen met een verhoogd risico op een maagtorsie raden wij aan om uit voorzorg de maag vast te zetten aan de buikwand. Dit kan ook vrij eenvoudig via een laparoscopie gedaan worden. Wij raden aan deze gastropexie uit te voeren in combinatie met een sterilisatie of castratie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.
Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen wij u meer informatie geven.

 

3. Rhinoscopie

Naast laparoscopie voert onze praktijk ook rhinoscopie uit
Bij een rhinoscopie wordt een diagnose gesteld en zonodig tegelijkertijd een behandeling uitgevoerd. Via een kleine scoop in de neus wordt gekeken of de klachten veroorzaakt worden door een vreemd lichaam; dat kan iets lichaamsvreemd zijn, zoals een grasaar maar ook een tumor, schimmelgroei etc. Uw huisdier ontvangt een lichte narcose en is daardoor zeer snel hersteld van de ingreep en de klachten.

4. Titerbepaling

De laatste jaren is er veel discussie over de noodzaak van geregelde vaccinatie. Vaccinaties kunnen langer werkzaam zijn dan 3 jaar.
Voor pups en kittens is het meest zinvol te vaccineren wanneer ze geen antistoffen van de moeder meer bij zich hebben.

Om te bepalen of er nog voldoende antistoffen in het bloed zitten voor een aantal ziektes, zoals hondenziekte, Parvo en hepatitis, kunnen we met een druppeltje bloed een bloedtest doen en binnen 30 min is de uitslag bekend. We maken een notitie van deze uitslag in het vaccinatieboekje, zodat u het indien nodig kunt gebruiken voor dierenpensions.

Wanneer is een titerbepaling nuttig?

 • Als u niet automatisch elke 3 jaar uw hond wilt laten vaccineren.
  een titerbepaling is nuttig om/bij:
 • pups en kittens het juiste moment van vaccinatie te bepalen (geen maternale antistoffen meer aanwezig).
 • pups en kittens na vaccinatie te bepalen of er een immuunrespons heeft plaatsgevonden.
 • dieren met onbekende vaccinatiestatus te controleren (zwervers, asieldieren).
 • dieren die eerder bijwerkingen of een allergische reactie kregen na een vaccinatie.
 • zieke dieren, of dieren die medicatie gebruiken die het immuunsysteem onderdrukt.
 • Bij oude dieren.
 • Bij fokteven of fokpoezen, ruim voor de dekking.
 • Met de uitslag kunnen we gericht advies geven: Is vaccinatie op dit moment nodig of kan het uitgesteld worden met een jaar of langer? Is het zinvol om pups en kittens op dit moment te vaccineren of kunnen we beter nog enkele weken wachten?

5. Progesteronbepaling

Met een progesteronbepaling kunnen we het juiste dek tijdstip bepalen. Dat doen we met een bloedtest in onze eigen praktijk. Hiervoor nemen we wat bloed af bij uw hond en binnen 30 minuten krijgt u van ons een betrouwbare uitslag met bijbehorend advies.

6. Groeibegeleiding

Puppy groeibegeleiding

Speciaal voor pups heeft onze praktijk een begeleidingsprogramma. De meeste pups komen op de leeftijd van negen weken voor het eerst met hun nieuwe eigenaar op de praktijk. Ze krijgen op dat moment hun tweede vaccinatie. Op de leeftijd van 12 weken volgt een herhalingsvaccinatie. Daarna heeft de hond pas weer een vaccinatie nodig als hij/zij een jaar oud is. Dit betekent meestal dat wij de pups pas weer terugzien als ze een jaar oud zijn. Problemen worden in een vroeg stadium herkend en behandeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Overgewicht
 • Groeistoornissen
 • Gebitsproblemen
 • Gewrichtsproblemen
 • Gedragsproblemen

Het is natuurlijk juist bij een jonge hond jammer als er in het eerste jaar al problemen ontstaan. Daarom bieden wij de puppy groeibegeleiding aan, in combinatie met ons huismerk DGC de nieuwe Hanze Puppyvoeding.

Wat houdt puppy groeibegeleiding in?

Eenmaal per maand komt u met de pup op consult bij één van onze speciaal opgeleide assistentes. Deze consulten zijn gratis. Wij controleren uw pup en u krijgt nuttige informatie over de verdere ontwikkeling. Uw pup wordt zoveel mogelijk door dezelfde assistente bekeken, zodat de vooruitgang goed bijgehouden kan worden. Bij twijfel over de vooruitgang of gezondheid van uw pup, wordt uiteraard de dierenarts ingeschakeld. Niet elke hond is natuurlijk hetzelfde: Er zijn grote verschillen tussen de normale groei van bijvoorbeeld een Deense Dog en een Malteser Leeuwtje. Het eindpunt van de groeibegeleiding verschilt dus ook per ras.

Conclusie

puppyMet het begeleidingsprogramma bereiken wij dat uw pup op een gezonde en verantwoorde manier opgroeit. Problemen kunnen in een vroeg stadium ontdekt en snel opgelost worden. Bovendien helpt het begeleidingsprogramma uw pup om een positieve associatie op te bouwen met de praktijk, zodat hij/zij met plezier bij ons naar binnen loopt. U zult hier een hondenleven lang plezier van hebben!

Neem contact op

Heeft u vragen over Service aanbod, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op