Algemene verzorging van de kat

Huid en vacht

Het verzorgen van de vacht is een onderdeel van de algemene verzorging van de kat. De vacht van uw kitten is belangrijk en u kunt het beste zo snel mogelijk met de verzorging beginnen. Wanneer u dit met aandacht en zachte hand doet, zal uw kitten dit als zeer plezierig ervaren. U controleert tijdens het kammen tevens de huid op onregelmatigheden en afwijkingen. Wij adviseren langharige katten met grote regelmaat, het liefst dagelijks te borstelen; bij kortharige katten is het kammen in de ruiperiode afdoende. Tijdens dit routine verwenmoment kunt u ook aandacht geven aan het gebit, de ogen, oren en nagels.

Ogen en oren

Poes

Normale gezonde ogen glimmen en zijn vochtig, zonder afscheiding. Wanneer u ziet dat er pus uit de ogen komt is er sprake van een ontsteking; u kunt dit uit de ooghoek verwijderen met een vochtig gaasje door het richting de neus te vegen. Mocht dit een paar dagen aanhouden dan moet het door de dierenarts behandeld  worden en zien wij u graag in onze praktijk.

De oren van uw kitten zijn normaal gesproken schoon, ruiken en jeuken niet. Mocht tijdens de routinematige controle u iets opvallen, dan kunt u het beste bij onze praktijk een afspraak maken. Ga vooral niet zelf proberen de oren te reinigen; vaak maakt dit het probleem groter. Wij kunnen met geschikte scopen de gehoorgang en het trommelvlies controleren.

Oormijt is een oorprobleem dat we regelmatig zien bij kittens. Het zijn kleine witte spinnetjes die erge jeuk en bruinzwart korrelig oorsmeer veroorzaken. Wij kunnen dat goed behandelen, zodat uw kitten snel van de klachten af is.

Nagels

Het beste onderhoud voor de nagels is het krabben aan een krabpaal. U kunt uw kat verleiden om te krabben door de krabpaal met een aantrekkelijke geur te behandelen.

Mochten de nagels alsnog te lang worden, dan kunt u deze zelf knippen met een speciale nageltang voor huisdieren. Voorkom bloeden, door niet in het roze gedeelte te knippen. Mocht u dit liever niet zelf doen, dan kunnen wij dat in de praktijk voor u doen, gecombineerd met een andere behandeling.

kat behandeling nagels

Gebit

Controleer het gebit van uw kat routinematig! Al na een half jaar heeft uw kat het definitieve volwassengebit.

Tandplak kan leiden tot tandsteen en een ontstoken tandvlees wat een vaak gezien probleem van het gebit is. Goede gebitsverzorging van jongs af aan kan dit voorkomen en dat begint bij regelmatig tanden poetsen.

Hiervoor zijn een speciale tandenborstel en verzorgende tandpasta verkrijgbaar.

Mocht het tandenpoetsen niet lukken dan zijn speciale kauwbrokjes en een spoelmiddel door het drinkwater een goed alternatief.

Voeding en water

Het is belangrijk dat uw kitten altijd een bakje vers water ter beschikking heeft en zo goed blijft drinken. Wat de voeding betreft is voor een gezonde groei en goed gebit in het eerste half jaar kittenbrokjes belangrijk. In de eerste 3 maanden mag dat 4 maal per dag, in de 3 maanden daarna 3 maal per dag en na het eerste half jaar zijn 2 maaltijden per dag voldoende.

Poes

Kattenbak

Reinheid begint met een schone kattenbak! Heeft u één kat, dan dient u twee kattenbakken te plaatsen en voor iedere kat extra zet u er een additionele kattenbak bij.

Neem contact op

Heeft u vragen over Algemene verzorging van de kat, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op