Jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties konijn

Een jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties van uw konijn wordt met klem aanbevolen om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole wegen we het konijn en controleren dan tevens het gebit. Wanneer u dit wenst knippen we ook de nagels.

wegen van uw konijnVaccinaties konijn

Wij enten uw konijn tegen Myxomatose en VHS (viraal haemorrhagisch syndroom, ook wel RHD of VHD genoemd). Zowel binnen- als buitenkonijnen lopen risico om besmet te worden met deze ziektes en niet-ingeënte konijnen kunnen na besmetting overlijden. Helaas is er nog geen geneesmiddel voor deze 2 ziekten, daarom is vaccinatie zo belangrijk om uw konijn te beschermen.

Een gecombineerde myxomatose/VHS-vaccinatie kan al gegeven worden vanaf de leeftijd van 5 weken; en daarna elke 12 maanden een herhalingsinjectie. Onze praktijk geeft u graag meer informatie over vaccinatie en aanvullende bescherming.

 

 

Wat is myxomatose?

Myxomatose is een ernstige ziekte. Konijnen worden hier erg ziek van en het merendeel overleeft de ziekte niet. Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus, dat behoort tot de pokkenvirussen. Het konijn krijgt bij besmetting zwellingen (myxomen) aan met name de kop. Daarnaast krijgt het konijn koorts en stopt met eten.

Het virus wordt overgebracht van het ene konijn naar het andere door stekende insecten, zoals muggen en de vlo. Het is dus mogelijk dat een konijn dat alleen in een ren zit, of zelfs alleen in huis zit, besmet wordt, zonder dat het met andere konijnen in aanraking is geweest. Zeker in de zomermaanden lopen konijnen dus risico gestoken te worden door een mug en besmet te worden met myxomatose. Het virus kan ook overgebracht worden door direct contact tussen konijnen.

Bij besmette konijnen zien we de volgende symptomen:

– Zwellingen en korsten ter hoogte van oogleden, oren, neus, geslachtsstreek.

– Ooguitvloeiing en neusuitvloeiingoog

– Koorts.

– Verminderde eetlust  en lusteloosheid.

– Benauwdheid.

– Sterfte.

De ziekte treedt meestal op in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Er bestaat geen geneesmiddel tegen het myxomatosevirus. Voorkomen dat een konijn besmet wordt door te enten is daarom belangrijk.

Bij de behandeling van een konijn met myxomatose is het belangrijk om het dier zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit doen we op de volgende manier:

Zorg voor een comfortabele warme omgeving, eventueel met kruik of warmtelamp

Als het konijn niet zelf eet, zullen we meerder keren per dag voeding toe moeten dienen. Dit kan door middel van zachte voeding, wij gebruiken hiervoor Critical care®. Dit is een poeder waarvan met water een dikke pap wordt gemaakt. Dit kan op een schaaltje gegeven worden, maar meestal is het nodig om dit met een voederspuit in de mond toe te dienen. Een konijn is heel stressgevoelig, dus doe dit kalm en voorzichtig zodat het konijn zich niet kan verslikken. Voedingsschema Critical care®: 50ml per kg lichaamsgewicht verdeeld over 6 maaltijden.

– Infuus

– Antibiotica: in de meeste gevallen zijn er bijkomende infecties aanwezig

– Pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen.

– Andere medicatie: medicatie voor het maagdarmstelsel, oogzalf, vitamines

 

Wat is VHS of RHD?

RHD is een afkorting van Rabbit Haemorrhagic Disease. Een andere naam voor deze ziekte is VHD of VHS, dit is een afkorting van Viral Hemorrhagic Disease of Viraal Hemorrhagisch syndroom.

Het is een uiterst besmettelijke ziekte met een snel en zeer ernstig ziekteverloop. Het wordt veroorzaakt door een virus, een calicivirus

Het virus wordt door besmette konijnen uitgescheiden via urine, ontlasting en speeksel. Het VHS-virus is zeer besmettelijk en erg resistent. Het kan in de omgeving enkele maanden ‘overleven’ en dieren besmetten.

Na een besmetting met het virus verspreidt het zich snel over het hele lichaam, binnen 24 tot 48 uur na besmetting wordt het konijn ziek. Er zijn drie vormen van de ziekte te onderscheiden:

– De per-acute vorm: het konijn sterft zeer plots zonder voorafgaande klachten.

– De acute vorm: het konijn wordt sloom, stopt met eten en sterft binnen1 tot 2 dagen.

– De sub-acute vorm: bij deze vorm zien we een milder verloop: er zijn milde klachten en het konijn herstelt.  Deze vorm treedt voornamelijk op bij jonge konijnen, jonger dan 4 maanden.

Als het konijn de ziekte overleeft, blijft het konijn nog wel lange tijd, minimaal 4 weken, het virus uitscheiden. Dit is belangrijk, want ook al is het konijn niet ziek meer, het is nog wel erg besmettelijk voor andere konijnen.

 

De volgende symptomen kunnen konijnen hebben als ze besmet zijn met VHS:

– Krampen en coördinatieproblemen.

– Bloederige neusuitvloeiing.

– Verminderde eetlust.

– Koorts of in een erger stadium ondertemperatuur.

– Tekenen van pijn, tandenknarsen of schreeuwen.

– Sterfte, meestal binnen 72 uur.

– Soms diarree en geelzucht.

 

Hoe kan een konijn met VHS behandeld worden?

Er bestaat helaas geen geneesmiddel tegen het RHD-virus. Voorkomen dat een konijn besmet wordt is daarom belangrijk. Er is gelukkig een vaccin dat goede bescherming geeft. Vermoedt u dat uw konijn RHD heeft, zonder het dan zo snel mogelijk af van andere konijnen en neem onderstaande hygiëne maatregelen. In de meeste gevallen verloopt de ziekte echter zo snel dat een behandeling te laat komt.

 

De volgende zaken kunnen we doen om het konijn zo goed mogelijk te ondersteunen:

– Zorg voor een comfortabele warme omgeving, eventueel met kruik of warmtelamp.

konijnAls het konijn niet zelf eet, zullen we meerder keren per dag voeding toe moeten dienen. Dit kan door middel van zachte voeding, wij gebruiken hiervoor Critical care®. Dit is een poeder waarvan met water een dikke pap wordt gemaakt. Dit kan op een schaaltje gegeven worden, maar meestal is het nodig om dit met een voederspuit in de mond toe te dienen. Een konijn is heel stressgevoelig, dus doe dit kalm en voorzichtig zodat het konijn zich niet kan verslikken. Voedingsschema Critical care®: 50ml per kg lichaamsgewicht verdeeld over 6 maaltijden.

– Infuus: ter ondersteuning wordt een onderhuids of beter intraveneus vocht infuus gegeven

– Pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen

– Medicatie om het maagdarmstelsel te ondersteunen en de diarree te beperken

– Antibiotica en vitamines

 

 

 

Neem contact op

Heeft u vragen over Vaccinaties konijn, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op