Medische problemen konijn

konijnTe lange tanden en malocclusie kunnen medische problemen geven bij konijnen

Konijnentanden blijven het hele leven groeien. Ze slijten af door eten en blijven zo op lengte. Ze worden te lang wanneer het voedsel te weinig vezels bevat of de tanden niet goed op elkaar staan (malocclusie). Dit kan medische problemen veroorzaken bij  het konijn. Lange tanden kunnen veel pijn geven, omdat er haakjes ontstaan die in de tong en wang prikken en zo zweren en mondinfecties kunnen veroorzaken. Een konijn met lange tanden heeft moeite voedsel op te pakken en te kauwen. Daardoor ontstaat gewichtsverlies, verlies van eetlust, kwijlen en abcessen op snuit en kaak. Ook ooginfecties en aangekoekte keutels rond de staartaanzet kunnen een teken van tandproblemen zijn.

Malocclusie van de voorste snijtanden kan bij bepaalde rassen ook aangeboren zijn. Dit betekent dat deze konijnen levenslang regelmatig behandeld moeten worden of anders de tanden trekken. Verworven malocclusie komt bij oudere konijnen voor en heeft voornamelijk te maken met de voeding. Een juiste voeding is essentieel voor het welzijn van uw konijn (zie het hoofdstuk over voeding).

De meeste medische problemen ontstaan wanneer uw konijn niet voldoende vezels eet zoals, hooi, gras of plantbladeren om de tanden snel genoeg af te slijten. Het kan ook zijn dat uw konijn de biks in een mueslimix niet wil eten. De biks bevatten calcium en fosfor  die essentieel zijn voor een goede groei van botten en tanden. Het gebit van uw konijn moet regelmatig gecontroleerd worden, bij voorkeur tegelijk met vaccinatie.

Huidziekten

In de gehoorgang van de konijnen  kunnen kleine parasieten of te wel oormijt zitten. Ze produceren overmatig oorsmeer en u ziet dan symptomen als: met het hoofd schudden, aan het oor krabben en bloed rond de gehoorgang. Dit komt het vaakst voor bij rassen met hangoren.

Andere mijten veroorzaken droge huid en roos op de rug en schouders. Deze kunnen ook bij mensen een lichte huiduitslag veroorzaken. Konijnen met mijten moeten dus snel behandeld worden.

De pootjes van uw konijn kunnen gaan zweren en geïnfecteerd raken wanneer de bedding niet regelmatig verschoond wordt. Dit moet minimaal 1x per week. Controleer de poten dan ook regelmatig en knip de nagels  indien nodig . Dat kan wat lastig zijn, maar met de juiste techniek is het niet moeilijk te leren. Wij helpen u graag daarmee.

Medische prblemen konijn: Oogaandoeningen

Bij konijnen kunnen ooginfecties optreden die moeilijk te behandelen zijn. Het uit zich als een melkachtige uitscheiding in de ooghoek en kunnen een pijnlijke, rode huid net onder het onderooglid veroorzaken (bindvliesontsteking). De traanbuisjes raken verstopt en moeten worden uitgespoeld. Dit komt het vaakst voor bij abnormaal groeiende tandwortels.

Diarree

Tamme konijnen kunnen veel last hebben van diarree. Wanneer het levensbedreigend wordt, neem dan direct contact met ons op. Sommige maagdarminfecties die diarree veroorzaken, kunnen binnen 24 uur dodelijk zijn. Konijnen met diarree raken snel uitgedroogd en moeten vloeistof toegediend krijgen. Soms moet dit per infuus. Ook een vezelrijk dieet (hooi of gras) heeft een beschermende werking tegen diarree en zachte keutels.

Te zware konijnen, oudere konijnen met poot- of rugproblemen en konijnen met tandproblemen hebben soms last van aangekoekte keutels rond de staartaanzet. Het is normaal dat konijnen ’s nachts zachtere keutels produceren, die ze vervolgens opeten. Dit is een belangrijk onderdeel van de voeding van konijnen. Wanneer een konijn veel te zwaar is of een pijnlijke bek of rug heeft, kan hij niet ver genoeg reiken om deze keutels ‘op te ruimen’.konijn

Aangekoekte zachte keutels en diarree kunnen in de zomer vliegen aantrekken, die hun eitjes rond de staartaanzet leggen. Hier komen maden uit. Deze maden voeden zich met de aangekoekte keutels en ook met de konijnen zelf. Dat kan een zeer pijnlijke en ook levensbedreigende situatie zijn. Controleer uw konijn dan ook 2 x per dag en zorg dat de bedding schoon is. Onze praktijk heeft verschillende middelen om dit lastige probleem te voorkomen, maar het belangrijkste is hygiëne en een snelle behandeling van bijbehorende gezondheidsproblemen.

Medische problemen konijn: Luchtweginfecties

Pasteurella-bacteriën kunnen in de neusholte van konijnen voorkomen. Wanneer konijnen een gezond immuunsysteem hebben, zullen deze bacteriën geen ziekteverschijnselen veroorzaken. Zodra een konijn gestrest raakt, kunnen deze bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen en zo de ziekte Pasteurellose, of ‘snot’, veroorzaken.

Aandoeningen van de luchtwegen, baarmoeder, huid, nieren, blaas, traanbuisjes, middenoor en ruggengraat kunnen ook door Pasteurella veroorzaakt worden. U kunt symptomen zien, zoals onder meer uitscheiding uit ogen en neus, verminderde eetlust, lusteloosheid, scheve kop, evenwichtsverlies, verlamming van de achterpoten en zware ademhaling. De infectie kan niet worden genezen maar onder controle worden gehouden met antibiotica. Neem contact op met onze praktijk als u denkt dat uw konijn deze ziekte heeft. Ook andere bacteriële infecties kunnen aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken.

Encephalitozoon cuniculi (E. cuniculi)

Encephalitozoon cuniculi is een microscopisch kleine parasiet die bij konijnen een aantal ziekten kan veroorzaken, waaronder toevallen en nierziekten. Een veel voorkomende aandoening die door E. cuniculi wordt veroorzaakt is het plotseling optreden van draainek. In sommige gevallen kan het konijn slechts op één zij liggen, met de kop de andere kant op gedraaid. E. cuniculi kan ook de interne structuren van het oog aantasten en (gedeeltelijke) blindheid veroorzaken.

Uw konijn kan drager zijn van E. cuniculi, maar geen symptomen vertonen van de ziekte. Ook al lijken ze gezond, ze kunnen wel andere konijnen besmetten met de parasiet via besmette urine. Ook kan het van moeder op kind overgedragen worden. Op plekken waar veel konijnen bij elkaar leven, is de kans op infectie groot, zelfs als goede hygiëne in acht wordt genomen.

Blootstelling aan de parasiet kan worden vastgesteld aan de hand van een bloedtest. Met behulp van tests van feces of urine kan worden gekeken of een konijn de parasiet ook uitscheidt. E. cuniculi treft ook andere soorten, zoals cavia’s die samen met konijnen worden gehouden.

Mensen met een verzwakte afweer kunnen beter blootstelling aan E. cuniculi vermijden. Het kan ook bij bij hen echt gezondheidsklachten veroorzaken. Gezonde mensen worden niet besmet. Het is behandelbaar, maar het kan gebeuren dat ernstige gevallen niet op de behandeling reageren. Neem contact op met de praktijk, wij vertellen u graag meer over routinebehandeling van alle nieuwe konijnen of andere test- of behandelregimes

Overgewicht

Tamme vrouwelijke konijnen hebben vaak last van overgewicht; wat weer problemen zoals aangekoekte keutels en maden, leververvetting, artritis, osteoporose, urinebrand en stofwisselingsziekten kan veroorzaken.

Let goed op de voeding en zorg dat uw konijn voldoende beweegt. Preventie is hier erg belangrijk. Neem contact op met de praktijk voordat u uw konijn op dieet zet.

Neem contact op

Heeft u vragen over Medische problemen konijn, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op