Chronische nierziekte

PoesVoorkom chronische nierziekte: De nieren hebben een belangrijke functie voor het lichaam. Ze filteren het bloed, zorgen ervoor dat functionele eiwitten in het lichaam blijven en dat afvalstoffen verwijderd worden in de urine. Ook zorgen ze voor een goede vocht- en zoutbalans en maken ze hormonen aan.

Vaak zie je bij oudere katten dat de nieren beschadigd raken, waardoor ze niet meer goed functioneren. Bij chronische nierziekte kunnen de beschadigingen zich niet meer herstellen. Daardoor zijn de nieren steeds minder in staat het bloed te zuiveren.

Chronische nierziekte is een aandoening die niet verholpen kan worden, zelfs zal verergeren, als er niets aan gedaan wordt. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe meer kans dat de nierfunctie gestabiliseerd kan worden.

kat behandeling

Klachten

De klachten die duiden op een chronische nierziekte, zijn: meer slapen, veel drinken en veel plassen, minder eten, afvallen, een doffe of plukkerige vacht, diepliggende doffe ogen, uitdroging, slechte adem, zwakte. Omdat deze klachten geleidelijk ontstaan, merkt u vaak pas laat op dat uw kat iets mankeert.

Wacht dus niet als u dit soort symptomen opmerkt bij uw kat. Laat uw kat controleren door de dierenarts. Met behulp van bloed- en eventueel urine-onderzoek kan de dierenarts vaststellen of er sprake is van chronische nierziekte. Zo nodig is aanvullend onderzoek nodig, zoals een bloeddrukmeting of een echo. We controleren bij oudere katten ook gelijktijdig de schildklier.

Om nierproblemen al in een vroeg stadium vast te stellen raden wij u aan om vanaf de leeftijd van 8 jaar jaarlijks de nierwaarden via een bloedonderzoek te controleren. Nierschade wordt dan in een vroeg stadium vastgesteld, als uw kat verder nog geen klachten heeft. Zo kunnen we door vroeg te behandelen de nierfunctie nog lang stabiel houden en uw kat klachtenvrij.

Behandeling

Poes

Bij chronische nierziekte is de behandeling gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Een speciaal nierdieet zorgt ervoor dat de nieren minder belast worden en minder afvalstoffen te verwerken krijgen. Daarnaast zijn er medicijnen die meehelpen om het eiwitverlies te beperken en de bloeddruk te verlagen, zij remmen het proces van nierbeschadiging af. Aanvullend zijn er medicijnen tegen misselijkheid en/of om de eetlust op te wekken. Dit alles met als doel dat uw kat zich goed voelt en een stabiele en betere conditie krijgt.

Omdat de verzorging van een kat met chronische nierziekte behoorlijk intensief is, bieden we vanuit de praktijk begeleiding aan in de vorm van nierconsulten. Tijdens een nierconsult wordt de conditie van uw kat uitgebreid bekeken, uw kat wordt gewogen, eventueel doen we aanvullend een bloeddrukmeting en urine- of bloedonderzoek. Nierconsulten vinden meestal 2-4 keer per jaar plaats, tenzij dit vaker nodig is. Regelmatige controle kan de kwaliteit van leven van uw kat sterk verbeteren.

Neem contact op

Heeft u vragen over Chronische nierziekte, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op