Het gebit van uw hond

Reinigen van het gebit

Een goede mondverzorging en reiniging van het gebit is net als bij de mens noodzakelijk en van groot belang om veel aandoeningen in de bek en ook in de rest van het lichaam te voorkomen. Houd goed in de gaten of uw hond gebitsproblemen heeft en maak tijdig een afspraak bij ons voor een gebitsbehandeling.

Kosten gebitsreiniging hond:

Het is vooraf moeilijk te bepalen wat een gebitsreiniging kost. Dit is afhankelijk of en wat er gedaan moet worden wanneer het tandsteen is verwijderd. Blijkt na reiniging dat er tanden of kiezen loszitten, afgebroken zijn of dat de kieswortels te ver blootliggen, dan zullen er misschien wat elementen getrokken moeten worden. We doen eerst een gebitscontrole en maken dan een inschatting van de kosten.

Over het hondengebit

Honden hebben een gebit voor vleeseters. Dat wil zeggen dat ze er prooien mee moeten kunnen vangen, doden en aan stukken moeten kunnen scheuren. Het grootste gedeelte van de hondenpopulatie heeft een scharend gebit, net als de wolf.

Het is echter zo dat we bij onze zogenoemde “huishonden” nogal eens een afwijkende vorm van de schedel gefokt hebben, zodat de normale, scharende eigenschap er niet meer is.

behandeling hond

Hou het wisselen in de gaten

Bij de geboorte is een pup tandeloos en in de 2-4 weken na de geboorte komen de melktanden door. Tussen de 3 en 7 maanden wisselt het melkgebit in fases naar het volwassen gebit wat blijvend is.

Houd u het wisselen goed in de gaten; soms kunnen melktanden blijven zitten en dat heeft een invloed op de groei van het volwassen gebit en ontstaat er een afwijkend blijvend gebit, dat veel last op gaat leveren voor uw viervoeter.

Het gebit: Tanden poetsen bij uw hond

Honden zijn gevoeliger geworden voor het ontstaan van ontstekingen en plaque vorming aan de tanden en het tandvlees; dit komt deels door voeding, maar ook door fokkerij. Begin op tijd met poetsen van de tanden wanneer de hond nog pup is en gebruik daarvoor speciale tandpasta voor honden. Gewone tandpasta bevat fluoride, wat niet goed is voor uw hond. Wij geven uw gratis een poetsinstructie; u kunt daarvoor een afspraak maken in de praktijk.

Belang van tijdige behandelingen

Wanneer u met uw hond voor een vaccinatie komt, zullen wij altijd het gebit even controleren. Een hond is een roedeldier en zal niet gauw aangeven wanneer hij pijn heeft in zijn bek en als dat wel zo is, dan is het al een serieus probleem geworden. Ontstekingen kunnen net als bij mensen aandoeningen elders in het lichaam veroorzaken, zoals nier- en hartproblemen.

Laat tandsteen op tijd verwijderen, voordat het gebit in verval raakt. Een grondige gebitsreiniging onder narcose zorgt ervoor dat het gebit weer schoon en fris is en kunt u starten met een goede mondhygiëne en gebitsverzorging.

Veel voorkomende gebitsproblemen bij honden

Tandsteen in combinatie met ontstoken tandvlees komt heel vaak voor. Dat geldt niet alleen voor oudere honden; 85% van de honden heeft op een leeftijd van 2jaar al gebitsproblemen. Vooral kleine rassen zoals de Yorkshire terriër, Chihuahua, Maltezer en de Teckel ontwikkelen relatief gemakkelijk tandsteen wat kan leiden tot tandvleesontstekingen. Tandplak, veroorzaakt door bacteriën, is de oorzaak van tandsteen en tandvleesontstekingen. Speeksel zorgt ervoor dat tandplak kan verkalken, waardoor de gele tot bruine aanslag op de tanden ontstaat; dit irriteert het tandvlees en gaat ontsteken. Uiteindelijk gaat de ontsteking verder naar de wortel en komt de kies of tand los te zitten en zal uitvallen. De bacteriën kunnen ook in de bloedbaan komen en ontstekingen veroorzaken aan hart, nieren en lever.

Wanneer is een professionele gebitsreinigingnoodzakelijk voor uw hond?

U kunt aan de hand van onderstaande symptomen beoordelen of een bezoek aan onze kliniek nodig is.

  • Uw hond stinkt uit de bek
  • Uw hond produceert meer speeksel
  • Uw hond eet minder of trager
  • Uw hond wrijft met de bek over de grond of met de poten langs de bek
  • Preventieve zorg

Preventieve zorg is essentieel als het gaat om een goede mondgezondheid van uw trouwe viervoeter. U kunt de volgende stappen doorlopen voor de juiste preventieve mondzorg.

Geef uw hond voornamelijk harde brokken te eten

Tandplak en vervolgens tandsteen kan voorkomen worden door uw hond een speciale kauwbrok (‘Dental’) van Royal Canin te geven. Zij hebben ook kauwmateriaal (flostouw) buffelhuid en gebitsreinigende kauwstaven die zeer effectief kunnen zijn.

Goed tanden poetsen is het meest effectief om gebitsproblemen te voorkomen!

Gebitsreiniging nodig? Maak een afspraak: tel 0321-205999.

Neem contact op

Heeft u vragen over Het gebit, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op