De hond met jeuk

HondHeeft uw hond last van jeuk? Diergeneeskundig Centrum West in Dronten heeft ervaren dierenartsen om uw hier vanaf te helpen. Uw hond kan overgevoelig zijn voor bepaalde eiwitten in voeding, graspollen of vlooien. Dat veroorzaakt veel jeuk en kan leiden tot ontstoken oren of anaalklieren, soms meerdere malen per jaar. Dit vraagt dan ook een gedegen behandeling.

De allergieën kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën:

Vlooienallergie

Heeft uw hond last van vlooienallergie dan uit zich dat in kale plekken op de onderrug, onder de staart en op de basis van de staart. Uw hond gaat krabben en schuren, waardoor er korstjes ontstaan. De beste behandeling is een permanente en intensieve vlooienbestrijding van alle dieren in huis en het veelvuldig behandelen van de omgeving totdat alle vlooien zijn bestreden. Mocht er sprake zijn van een ernstige huidinfectie dan kan uw hond behandeld worden met een jeukstillend middel en antibiotica.

Voedingsallergie bij uw hond

Bij een voedselallergie is er sprake van een allergische reactie op de eiwitten in de voeding. Om vast te stellen dat het een voedselallergie is, moet u uw hond minstens 6 weken een hypo-allergene maaltijd voorzetten. U kunt het dieet zelf bereiden, bijvoorbeeld paardenvlees of de “Unique Protein” voedingslijn van Trovet gebruiken. Onze assistentes kunnen u verder informeren. Of u geeft uw hond hypo-allergene brokken. Het is uiterst belangrijk dat u in deze periode van 6 weken niets anders geeft dan dit dieet!

Atopie

Hier is sprake van een allergie voor grassen, boompollen en stofjes in de omgeving en dat kunnen we vaststellen middels een huidtest of een bloedtest. Als je weet waar de hond allergisch voor is dan kun je hyposensibiliseren. Door van deze allergische stoffen kleine hoeveelheden in te spuiten, zal de allergische reactie na verloop van tijd, soms maanden, afnemen.

behandeling hond

Voelt dit niet goed voor u, dan kunnen we ook met medicijnen de jeuk onderdrukken. In het verleden werd er meestal prednison voorgeschreven, maar dit middel kent veel bijwerkingen. Gelukkig zijn er nu medicijnen met veel minder bijwerkingen.

Contactallergie hond

Dit is de minst voorkomende oorzaak van allergie bij honden. Soms is dit een allergische reactie op bijvoorbeeld een wasmiddel van het kleedje in de mand.

Neem contact op

Heeft u vragen over De hond met jeuk, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op