Antibioticabeleid

Antibioticagebruik

Het antibioticabeleid en daardoor het antibioticagebruik is steeds meer aan wettelijke regels gebonden. In de praktijk betekent dit dat antibiotica alleen gegeven mag worden als het echt nodig is, bijvoorbeeld wanneer de weerstand van een dier een bacteriële infectie niet kan bestrijden. Diergeneeskundig Centrum West adviseert u graag hierin.

De reden voor dit strenge beleid is dat steeds meer bacteriën resistent worden voor de beschikbare antibiotica: ze zijn daarmee niet goed meer te bestrijden.

praktijk

Antibioticabeleid

Sinds 2011 ligt er voor huisdierenpraktijken een wettelijke verplichting. Ook wij houden ons aan die verplichting. We schrijven minder vaak een antibioticakuur uit en meestal ook minder lang. Als het toch nodig is, zoeken we vaak eerst via een kweek uit welk middel het best gebruikt kan worden.

U krijgt dus niet zomaar een kuur mee. Dat mag wettelijk niet en dat is ook niet verstandig. Want als er een hond, kat, vogel of rat bij u in huis woont die een resistente bacterie heeft , dan kan deze bacterie ook een gevaar vormen voor uw eigen gezondheid.

Daarom zullen we uw huisdier eerst onderzoeken en dan pas bepalen of een antibiotica-kuur wel nodig is. Vaak is dat niet het geval.

Er zijn enkele antibiotica die we zelden of nooit meer voorschrijven omdat we die speciaal willen blijven reserveren voor zeer moeilijk te bestrijden infecties, met name bij mensen.

De dierenarts blijft verantwoordelijk voor wat hij of zij voorschrijft, maar samen met u als eigenaar moeten we proberen een veilige toekomst voor mens en dier te behouden. Volg de instructies van de kuren dus goed op en maak de kuur af.

Vanwege het grote belang vragen wij u hiervoor om uw medewerking en uw begrip.

Neem contact met ons op