Giardia infectie bij de kat

Oorzaak en symptomen

Giardia infectie is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij de kat en hond. Deze kan diarree veroorzaken. Van alle diarree-situaties bij honden en katten wordt 10-20% veroorzaakt door Giardia. Bij dierenpensions en kennels kan dit zelfs oplopen tot 100%.

Ook voor mensen is Giardia besmettelijk! De overdracht vindt plaats via opname van Giardia-eitjes (oöcysten) via de mond.

Gezonde dieren vertonen bij een Giardia-infectie meestal geen symptomen, maar zij zijn wel besmettelijk via de oöcysten, die ze uitscheiden. Bij jonge dieren of dieren met een verminderde weerstand kan het wel tot ziekteverschijnselen en diarree leiden.

Als de diarree lang aanhoudt (weken tot maanden) of steeds terugkeert, ook al is de kat ontwormd, dan is de kans groot dat er sprake is van Giardia.

Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden en katten misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar ze behouden wel hun eetlust.

Giardia infectie bij de kat komt voor in 2 vormen: parasiet en cyste

  • parasiet: Dit stadium is alleen m.b.v. een microscoop vast te stellen.In dit stadium kunnen de parasieten zich delen en Giardia-eitjes (oöcysten) produceren.
  • Cyste of ook wel oöcyste genoemd. Dit is het zeer infectieuze stadium. Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken- tot zelfs maanden besmettelijk.

De incubatietijd, tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5-16 dagen.

Diagnose stellen

Tegenwoordig kunnen we met behulp van  de FASTest® Giardia strip eenvoudig een snelle en betrouwbare diagnose stellen. Hiervoor moet drie achtereenvolgende dagen ontlasting opgevangen worden.

Behandeling

Als therapie wordt Fenbendazol (Panacur) gegeven. Ook alle andere honden en katten in huis moeten behandeld worden met een 5 daagse kuur Panacur. Ook gezonde dieren in de omgeving kunnen namelijk uitscheiders van de parasiet zijn.

Er zijn Giardiastammen die niet of minder gevoelig zijn voor Fenbendazol; dan wordt een ander medicijn gegeven, namelijk Metronidazol.

Pas op voor herbesmetting!

De kat kan zichzelf herbesmetten met de Giardia-eitjes (oöcysten) als de diarree (met daarin de oöcysten) aan de vacht blijft plakken. Het dier likt zich en op die manier krijg je herbesmetting!

Wij adviseren daarom om uw hond of kat  op de 1e en de 5e dag van de behandeling te wassen om herbesmetting te voorkomen. Als u ontlasting aan de vacht ziet, moet u dit meteen weghalen.

Daarbij is een goede hygiëne in huis en voor u zelf heel belangrijk. Was als eigenaar uw handen na contact met uw hond of kat. Reinig en desinfecteer de omgeving waarin uw dier leeft.

Laat na afronding van de behandeling tegen Giardia nogmaals de ontlasting van uw kat controleren!

Er zijn vele oorzaken voor  diarree. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, zodat er een gerichte therapie gegeven kan worden.

Neem contact op

Heeft u vragen over Giardia infectie bij de kat, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op