Maagtorsie bij de hond

De maagtorsie en hoe we dit kunnen voorkomen.

Een maagtorsie, ook maagdraaiing genoemd, is een acute, gevaarlijke aandoening bij honden, die levensbedreigend is als er niet snel wordt ingegrepen. Door gasvorming zwelt de maag op en kan dan draaien (torderen), waardoor de in- en uitgang van de maag afgeknepen worden. Ook de grote bloedvaten en milt worden meegetrokken en afgekneld. Door te weinig zuurstof kan de hond in shock raken met ernstige gevolgen, als niet op tijd wordt ingegrepen. Een maagtorsie is altijd een spoedgeval.

HondDe meest kenmerkende symptomen van een maagtorsie zijn, behalve veel pijn, een opgezette buik en loos braken. De hond wil braken, maar er komt niets. Meestal ontstaat dit na lichamelijke inspanning na een grote maaltijd. Honden van grote rassen lopen meer risico op het verkrijgen van een maagtorsie, met name duitse herder, dobermann pincher, duitse dog, bloedhond, ierse Wolfshond, weimaraner, poedel, akita, ierse Setter, rottweiler, st. bernard en old english sheepdog. Ook omdat de honden steeds ouder worden, neemt de kans toe.

Door een maagtorsie wordt uw hond snel steeds zieker, daarom moet er snel gehandeld worden. De behandeling is ingewikkeld, belastend, risicovol en vergt veel nazorg. Vaak treedt ook herhaling op, als een hond eerder een maagtorsie gehad heeft dus het vastzetten van de maag wordt meteen uitgevoerd.

Om een dergelijke acute situatie te voorkomen adviseren wij bij risicorassen of bij eerdere problemen de maag uit voorzorg vast te zetten aan de buikwand (gastropexie). Dit kan met behulp van een kijkoperatie (laparoscopie). Dat is een gemakkelijke en weinig belastende methode voor de hond en kan veel narigheid besparen.

Neem contact op

Heeft u vragen over Maagtorsie, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op