Voeding van de Fret

Kwalitatief hoogwaardige voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van de fret. Voorkom het maken van fouten in de voeding voor de fret, want dit heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Hoewel u hier wellicht weinig van merkt in de eerste levensjaren, zullen oudere fretten vroegtijdig ziek worden door lage kwaliteit voeding.

De fret is een carnivoor. Hun maagdarmkanaal is zo ontwikkeld dat ze prooidieren in zijn geheel eten en verteren. Prooidieren bevatten goed verteerbare vleeseiwitten. Het maagdarmkanaal van prooidieren bestaat uit kleine hoeveelheden van gedeeltelijk verteerde plantaardige bestanddelen. Relatief gezien hebben fretten een kort maagdarmkanaal – zo is die de helft korter in vergelijking met die van een kat. Goed verteerbare voeding doet er zo’n 4 uur over om van voor naar achter te gaan!

Huidige beschikbare voeders

Alleen zeer hoge kwaliteit kittenvoer voldoet aan de eisen voor fretten. In het algemeen is kwalitatief goed frettenvoer duurder door de verwerkte vleeseiwitten. Goedkoop voer kan nooit genoeg kwaliteitseiwitten bevatten.

Welke merken zijn aan te raden?

  • Totally Ferret® is bewezen goed voer. Er zijn verschillende soorten voor jonge, volwassene en oudere fretten.
  • Alternatieven hiervoor zijn de kittenbrokjes van Hill’s Science Diet® en Eukanuba®. Deze zijn kwalitatief genoeg om de fret in alle levensstadia van genoeg voedingsstffen te voorzien.

Prooidieren en vers-vlees-voeding

Voeding van de aanbevolen merken bevatten alsnog een bepaalde hoeveelheid plantaardig materiaal. Hierom voeren veel frettenliefhebbers hun fretten gedeeltelijk of geheel met prooidieren als muizen, andere kleine knaagdieren en/of gevogelte. Muizen bieden een volledig voedingspatroon waar geen aanvulling voor nodig is. Gemiddeld zijn 2 muizen per dag voor een fret voldoende. Daarnaast biedt voeding met prooidieren de fret een bezigheid die goed is voor hun psychische ontwikkeling en welzijn; het stimuleert meerdere zintuigen op een natuurlijke wijze. Kompleet Vers Voer (‘KVV’) als Carnibest® en Bandit® bestaan uit rauw vlees met botten, organen en supplementen. Het wordt samen gemalen en vervolgens als worsten in de diepvries bewaard. Let op: dit voer bevat veel vetten wat bij sommige fretten tot overgewicht kan leiden.

Sporadisch wordt de fout gemaakt om fretten alleen met spiervlees te voeden. Dit kan leiden tot het ‘All Meat syndroom’: een ziekte die optreedt bij een calcium tekort. Om dit te voorkomen dient de fret niet alleen spiervlees maar ook botten en orgaanvlees te eten.

Neem contact op

Heeft u vragen over Voeding Fret, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op