Samen met je huisdier veilig de feestdagen door
Hoe zorg je er voor dat je samen met je huisdier veilig de feestdagen door komt?
December is een echte feestmaand met het sinterklaasfeest, kerst en oud & nieuw. Het moment om het huis gezellig te versieren en allerlei lekkernijen op tafel te zetten. Let wel op bij sommige producten en lekkernijen, omdat ze een gevaar kunnen zijn voor je huisdier.
Je huisdier veilig de feestdagen door: Eten in December
Met al het lekkers op tafel zal je huisdier geen moeite hebben om het één en ander binnen te krijgen, maar het is niet altijd geschikt voor je huisdier.
Chocolade
Chocolade is voor veel mensen onweerstaanbaar en ook honden kunnen de verleiding soms niet aan en snoepen stiekem van chocolade; met of zonder verpakking. Chocolade kan gevaarlijk zijn voor je hond door de theobromine die erin zit. Je zult het niet direct merken wanneer je hond chocolade heeft gegeten, omdat de symptomen pas later optreden en een paar dagen aanwezig kunnen blijven.
Als eerste kunnen de volgende zaken opvallen:
- Braken en diarree
- Onrust en hijgen
Deze verschijnselen kunnen worden gevolgd door hartritmestoornissen en als gevolg daarvan kan mogelijk sterfte optreden.
Theobromine kan ook giftig zijn voor uw kat, maar omdat ze kieskeuriger zijn dan honden zullen ze minder snel chocolade eten.
Tip: Zet geen chocolade in een schaaltje op tafel!
Wanneer contact op te nemen met uw dierenarts?
Heeft uw hond chocolade gegeten neem dan contact op met ons; zeker omdat de gevoeligheid per hond verschilt.
Hieronder vindt u alvast een gemakkelijke en veilige richtlijn voor de opgegeten hoeveelheden chocolade waarbij het verstandig is om direct contact op te nemen met ons:
Melkchocolade: meer dan 10 gram melkchocolade per kilogram lichaamsgewicht opgegeten
Pure chocolade: meer dan 1 gram pure chocolade per kilogram lichaamsgewicht opgegeten
Help je huisdier veilig de feestdagen door: Oliebollen met rozijnen en krenten
Druiven, rozijnen en krenten zijn gevaarlijk voor honden en katten; inname van een grote hoeveelheid kan leiden tot acute niervergiftiging.
Dus houd krentenoliebollen goed uit de buurt van je geliefde huisdier.
Gourmetten
Een echte Nederlandse traditie is gourmetten met de feestdagen. Urenlang samen tafelen en ondertussen je eigen eten klaarmaken in een gourmetpannetje. Maar wist je dat er tijdens dat urenlang bakken verbrandingsproducten vrijkomen? De anti-aanbaklaag van je gourmetpannetje bevat een coating die bij normaal gebruik geen schade toebrengt. Maar bij langdurige verhitting kunnen er giftige gassen vrijkomen. Heb je een vogel in huis, houd er dan rekening mee dat zij slecht tegen verbrandingsproducten kunnen die tijdens het koken vrijkomen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en plaats je vogels in een aparte ruimte als je gaat koken of gourmetten.
Je huisdier veilig de feestdagen door: Versiering in en rond het huis
Tijdens deze feestmaand maken we het huis extra gezellig met een kerstboom, lichtjes en kaarsen en krijgt het hele huis een echte decembersfeer.
Kerstboom en kerstverlichting
De dennen van de kerstboom zijn giftig. Het kan natuurlijk gebeuren dat je huisdier dennen binnenkrijgt. In kleine hoeveelheden zal dit geen tot milde klachten opleveren zoals braken. Neemt je hond, kat of ander huisdier een grote hoeveelheid tot zich, let dan op dat er geen klachten aan de darmen ontstaan.
We adviseren je om de boom zo te plaatsen dat je huisdier er niet goed bij kan. Zet de waterbak van je huisdier ook niet onder de kerstboom.
Ook de snoeren van lampjes zijn aantrekkelijk om mee te spelen voor je hond, kat of konijn. Net als andere snoeren moet je ze goed verstoppen.
Kerstballen
Glimmende kerstballen zijn erg aantrekkelijk speelgoed voor je hond en kat. Wanneer ze een kerstbal kapot bijten kan de bek beschadigd raken en bij doorslikken ook de maag of darmen. Hang dus de ballen zo hoog mogelijk in de boom en gebruik plastic ballen. Glazen ballen kunnen kapot vallen en de stukjes glas verwonden de pootjes.
Bevestig de haakjes waarmee je ballen aan de boom hangt extra goed. Als ze deze binnen krijgen, moet je direct de dierenarts raadplegen.
Kerststerren, maretak en hulst
Een kerstster is erg giftig voor uw huisdier. Als je huisdier hiervan eet kan hij gaan overgeven of wat slomer worden. Meestal gaat het vanzelf weer over. Zijn de symptomen heftiger bel dan direct de dierenarts.
De bessen van de maretak zijn ook niet zo onschuldig, zelfs giftig. Zo kan je hond, kat of konijn misselijk worden meer speeksel produceren en gaan overgeven.
Hulst bevat net als chocolade theobromine al is dat wel in mindere mate. Toch beter om dit op een veilige plek neer te zetten.
Kaarsen
Brandende kaarsen maken het extra gezellig in de donkere dagen voor kerst. Maar pas wel op dat je kat of hond er niet bij kan om gevaar op verbranding van de snorharen of staart te voorkomen. En als je vogels in huis hebt, is het beter om geurkaarsen, hoe lekker wij ze ook vinden, te vermijden vanwege de gevoelige luchtwegen die ze hebben.
Zo help je je huisdier veilig de feestdagen door!