Reizen met uw huisdier: advies en informatie

Reizen met uw huisdier

Reizen met uw huisdier, waar moet u dan aan denken?

 1. De juiste documenten en vaccinaties
 2. Bescherming tegen teken
 3. Bescherming tegen zandvliegen/muggen
 4. Middelen tegen eventueel reisziekte
 5. (Dieet)voeding/medicatie

Ad1: De juiste documentatie en vaccinaties:

Wanneer u uw huisdier meeneemt naar het buitenland, heeft u in ieder geval nodig:

 • Een geldig Europees dierenpaspoort. Deze wordt alleen door de dierenarts uitgegeven en de vaccinatie- en chipgegevens worden gelamineerd.
 • Een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabies). Let op: Voor de meeste Europese landen dient deze minimaal 3 weken voor vertrek toegediend te worden! De vaccinatie is 3 jaar geldig.
 • Identificatie in de vorm van een chip.

Landen buiten de EU:

 • Voor landen buiten de EU gelden soms extra regels. Het kan gaan om bloedonderzoeken, gezondheidsverklaringen en invoer vergunningen. Neem bij deze landen op tijd (minimaal 7 maanden voor vertrek) contact op met ons om teleurstellingen te voorkomen. Voor meer specifieke informatie per land kunt u kijken op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (www.licg.nl onder de kop “praktisch”, “Reizen en vakantie”en dan ïnvoereisen per land) of u kunt contact opnemen met onze praktijk: 0321-205999. Vooral het reizen naar het Verenigd Koninkrijk zal nu mogelijk andere verplichtingen geven.
 • Controleer voor vertrek welke COVID-19 maatregelen er gehandhaafd worden op uw vakantiebestemming.

Ad2: Bescherming tegen teken:

Waarom is bescherming tegen teken extra belangrijk in het buitenland?

In het buitenland komen door teken overgebrachte ziektes( zoals Lyme,Babesia en Ehrlichia) veel vaker voor dan in Nederland. Het risico dat uw huisdier een van deze gevaarlijke en soms dodelijke ziektes oploopt, is in het buitenland vele malen groter! Voor meer informatie over deze ziektes zie onze website:  www.diergeneeskundigcentrumwest.nl. Het is ook mogelijk om tegen Babsia en/of de ziekte van Lyme te enten. Voor informatie hierover kunt u terecht bij onze assistentes.

seresto band

Reizen met uw huisdier: Hoe kan ik mijn huisdier tegen teken beschermen?

 • Door toediening van Advantix® pipetten:

Advantix® werkt tekenwerend en tekendodend. Deze pipetten beschermen gedurende 3 weken tegen de teek die Babesiose veroorzaakt en 4 weken tegen de teek die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Daarnaast is Advantix® ook geregistreerd als anti-vlooienmiddel. Verder heeft Advantix® ook een goede afwerende werking tegen zandvliegen, stalvliegen en muggen gedurende 2 weken. De werking blijft doeltreffend na contact met water

 • Door het omdoen van de Seresto band:

Deze tekenband werkt gedurende 7-8 maanden en dient minimaal 2 weken voor vertrek omgedaan te worden. Een belangrijk bijkomend voordeel van de Seresto band is de goede werkzaamheid tegen de zandvliegjes die Leishmaniose veroorzaken en tegen muggen.

 • Dagelijkse controle op teken:

Geen enkel tekenmiddel werkt voor 100%! Naast het gebruik van één van deze middelen is het aan te raden dagelijks uw huisdier te controleren op teken en indien nodig teken te verwijderen met behulp van de tekenpincet. De teek dient met een draaiende beweging verwijderd te worden en mag vooraf nooit verdoofd worden!

Ad 3: Bescherming tegen zandvliegen en muggen:

Waarom is bescherming  extra belangrijk in het buitenland?

Beten door zandvliegen en muggen in het buitenland kunnen ernstige gevolgen hebben. De zandvliegen kunnen de ziekte Leishmania veroorzaken. Besmette muggen kunnen Hartworm overdragen. Voor meer informatie over deze ziektes, zie www.dgcdenieuwehanze.nl. Het is ook mogelijk om tegen Leishmania te enten, voor informatie hierover kunt u terecht bij onze assistentes.

Hoe kan ik mijn huisdier beschermen?

 • Door middel van toediening Advantix® pipetten. De pipet is werkzaam tegen zandvliegjes en muggen gedurende 2 weken. De werkzaamheid tegen vlooien en teken is 4 weken. Indien u langer dan 2 weken op vakantie blijft dan moet u een pipet herhalen na 2 weken.
 • Door middel van de Seresto® vlooien- en tekenband. Door zijn lange werkingsduur is de band ook geschikt voor langere vakantieperiodes. De band bestrijdt zandvliegen en heeft anti-voedend effect op muggen. Bij langdurig of intensief contact met water kan de werking van de band verminderen Doe de band 2 weken voor vertrek om.
 • Door uw huisdier zoveel mogelijk binnen te houden tijdens de schemering.

Reizen met uw huisdier: preventie van hartworm

Door uw huisdier te ontwormen met Milpro® ontwormings-tabletten volgens het behandeladvies voor de preventie van hartworm. Deze tabletten werken tegen een eventueel opgelopen hartworminfectie!

Behandeladvies voor preventie van hartworm:

Aantal dagen vakantie in risicogebied: Behandelingsadvies Milpro tabletten:
1-28 dagen Ontwormen op dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst.
Langer dan 28 dagen 1. Ontwormen op dag 28 (na 4 weken dus).

2. Daarna elke 4 weken ontwormen

3. op de dag van thuiskomst en 4 weken na thuiskomst ontwormen.

Ad 4: Middelen tegen reisziekte:

Cerenia tabletten werken zeer goed tegen reisziekte. Deze tabletten zijn effectief gebleken in maar liefst 93% van de gevallen van reisziekte.  Ze zijn uitsluitend bij de dierenarts verkrijgbaar en hoeven slechts eenmalig te worden gegeven. Eén dosis is 12 uur werkzaam.

Ad 5: (Dieet)voeding/medicatie:

Het is verstandig voldoende (dieet-)voeding van het vertrouwde merk mee te nemen, aangezien dezelfde voeding in het buitenland niet altijd te verkrijgen is. Indien uw huisdier medicijnen krijgt, vergeet dan niet hier voldoende van mee te nemen.

Neem contact op

Heeft u vragen over Reizen met uw huisdier, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op