Socialisatie van de pup

Wat is socialisatie van de pup? In principe leert een dier een levenslang en past het zich aan de nieuwe omstandigheden aan. Er zijn fases in het leven van de hond waarin het gemakkelijker ervaringen en leermomenten opneemt, wat bepalend is voor het gedrag .

Socialisatie periodes van de pup zijn in te delen in 4 kritische levensfases:

  1. In de eerste periode , ook wel de inprentingsperiode genoemd, leert de hond tot welke soort hij behoort.
  2. Daarna leert de hond hoe hij moet omgaan met soortgenoten, dat noemen we de 1e
  3. In de angstfase, de 2de socialisatieperiode, herhalen we alle positieve ervaringen die hij reeds heeft opgedaan in eerdere fases, om te voorkomen dat hij alsnog angstig gedrag gaat vertonen.
  4. De puberteit

De inprentingperiode valt uiteen in 2 fasen, namelijk:

De neonatale fase (0-14 dagen): De eerste 2 weken van zijn leven ligt de pup met zijn nestgenoten bij de moeder; zo blijft de lichaamstemperatuur op peil en de pup lekker warm.  De oren en ogen van de pup zijn nog dicht, de tastzin is enigszins ontwikkeld en stelt hem daardoor in staat de tepels van de moeder te vinden.  In deze periode slaapt de pup veel en drinkt melk.

De overgangsfase (15-21 dagen): Na de bovengenoemde fase gaat er echt iets wezenlijks veranderen. Oortjes en oogjes gaan open en beginnen geleidelijk aan te functioneren. De pup begint te lopen, te kwispelen en gaat op onderzoek uit. Ook zal hij nu voor het eerst zelfstandig en buiten het nest gaan plassen en poepen.

De inprenting is nu voltooid.

In de eerste 3 weken hebben de puppies alleen doorgebracht met de prikkels en geuren van de moeder en hun nestgenootjes; ze kennen hun soortgenoten nu. Nu wordt het belangrijk dat ze ook mensen als soortgenoten gaan beschouwen en daarom is contact met mensen nu noodzakelijk. Het is goed wanneer de puppies nu met regelmaat in de hand genomen en gestreeld worden.

Dit alles bevordert het sociaal gedrag.

  1. De eerste socialisatiefase (3-12 weken)

U koopt een pup meestal in de 1e socialisatieperiode, wat een goed moment is om hem te introduceren in de grote wereld waarin hij zich staande moet gaan houden. Laat de pup ontdekken, ondernemen en positieve ervaringen opdoen; dat helpt hem op latere leeftijd evenwichtiger en emotioneel stabieler te zijn.

Wat moet een pup allemaal meemaken?

  • Lopen in een drukke winkelstraat.
  • Geluid van alle soorten verkeer.
  • Langsrijdende fietsers, kinderwagens, winkelwagen, kliko’s.
  • De drukte en de geluiden op een treinstation.
  • Meerijden in de auto (en dan niet alleen naar de dierenarts)
    Kennismaken met:
  • verschillende soorten honden: groot, klein, dik, dun enz
  • gekleurde en invalide mensen.
  • kinderen van alle leeftijden, ook met groepjes spelende kinderen.
  • andere diersoorten, zoals katten, knaagdieren, vogels, paarden, enz.
  • Alleen thuis blijven, geleidelijk aan steeds langer. Oefen dit al in de 1e week dat u de pup in huis heeft.

Wat kunt u beter WEL doen:

Het is het beste wanneer u zo vroeg mogelijk begint met bovenstaande prikkels te laten ervaren en blijf deze met regelmaat herhalen tot uw hond 1 jaar oud is.

Prikkels die vanaf 7 weken als onbekend worden ervaren kunnen alsnog angst veroorzaken en dat remt de motivatie om op onderzoek uit te gaan naar het onbekende. Het is fijn wanneer uw hond in eigen tempo zijn omgeving kan verkennen en de prikkel als positief of neutraal gaat ervaren. U kunt met hem meelopen in de richting van de prikkel, maar forceer hier. Mocht uw hond toch nog schrikken, dan kunt u weer wat afstand nemen van de prikkel en het opnieuw proberen. Wellicht verstopt hij zich eerst achter u om weer te herstellen en moed te verzamelen. Blijft u rustig even staan, want dit voelt veilig voor de hond en daarna zal hij de situatie opnieuw gaan verkennen.

In het contact met andere mensen is het beter wanneer uw hond de mensen benadert om kennis te maken en niet andersom. Laat ook hier de pup het tempo bepalen, zodat hij zich niet overrompeld voelt. Na 7-8 weken wanneer de pup de eerste enting heeft gehad en is ontwormd, kunt u de puppy ook laten deelnemen aan een puppyparty of socialisatieklasje.

Het is de ideale omgeving om uw pup onder begeleiding te socialiseren en de eerste gehoorzaamheidscommando’s te leren. Ook ontvangt u daar opvoedingsadviezen.

Een pup heeft nog veel rust nodig. Laat ontmoetingen zo normaal mogelijk verlopen en doe niet overdreven wild of enthousiast. U kunt hem een brokje geven als hij langs iemand loopt. Zo blijft zijn aandacht op u gericht en wordt hij niet de plaag van de buurt die tegen iedereen opspringt om te begroeten. Of die altijd aangelijnd moet zijn tijdens het wandelen omdat hij er steeds vandoor gaat.

Dwing de pup niet om contact te maken met dingen of personen waar hij terughoudend of bang voor is. Hij wordt dan juist banger. Geef hem tijd om zelf te herstellen en te beslissen de prikkel alsnog te benaderen.

Socialisatie van de pup: spelen met andere honden

Het immuunsysteem van uw viervoeter ontwikkelt zich in de eerste maanden; door de immuniteit verkregen van de moeder  en  door de eerste vaccinatie is er wel voldoende bescherming, maar blijf voorzichtig en wacht niet te lang met enten.

Sociale en motorische vaardigheden ontwikkelt een hond het best met spelen. Dit is hoe rangorde bepaling plaatsvindt; afhankelijk van het gedrag van hun speelkameraadje stelt de hond zich dominant of onderdanig op.

Tips voor socialisatie van de pup:

Zorg dat er altijd toezicht is wanneer pups met elkaar spelen; ruzie is een hele vervelende ervaring voor pups. Ook moet een eigenaar erop toezien dat zijn hond niet altijd wint in krachtmetingen, want dat kan leiden tot continue uitdaging en ruzie zoeken. Ook mag uw hond niet altijd verliezen in een krachtmeting, want dan wordt het een onzekere, nerveuze hond tov andere honden.

  1. De tweede socialisatiefase – de angstfase (3-6 maanden)

In deze fase is het heel belangrijk dat uw hond positieve ervaringen uit eerdere fases beleeft. Ze zijn extra gevoelig voor traumatische ervaringen en kunnen ontwijkend gedrag vertonen. Door de positieve ervaringen kan deze terugval voorkomen worden.

  1. De puberteit (6-9 maanden)

Nu breekt de periode aan dat uw hond volwassen wordt. Het is opvallend dat routine commando’s plots vergeten lijken te zijn. Hij reageert niet, is ongehoorzaam, begrijpt het niet wanneer hij naar zijn plaats gestuurd wordt en wordt lastig aan de looplijn. Hij zoekt echt de grenzen op en probeert hoe ver hij kan gaan.

Besteed in deze fase extra tijd aan zijn training en repeteer de reeds bekende commando’s, totdat hij deze weer vlekkeloos en vlot uitvoert. Neem geen genoegen met halfslachtig werk; houd vol en blijf consequent! Beloon de hond wanneer hij het gewenste gedrag vertoont.

In het kort: Het is belangrijk dat uw hond in de eerste 3 fases veel positieve ervaringen opdoet. Het is het meest effectief wanneer iedere prikkel minimaal 5 keer wordt ervaren; dan blijft het hangen en is er sprake van gewenning. Het helpt ook enorm wanneer er een vast patroon is van rust, eten, uitlaten en dergelijke.

Voorkom dat uw pup teveel indrukken tegelijk te verwerken krijgt, dat levert stress op.

Neem contact op

Heeft u vragen over Socialisatie van de pup, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op