Opvoedingstips : ’s nachts onrustig

Honden voelen zich veilig wanneer ze in een groep zijn, het zijn echt sociale dieren. In zijn eerste levensweken was de pup omringd door zijn moeder, nestgenootjes en de fokker. Graag geven wij wat opvoedingstips.

Hij zal luid gaan blaffen wanneer hij van de groep gescheiden wordt en dat is een signaal voor de moeder om de pup te gaan zoeken en terug te brengen in de groep.

Nu de pup bij u woont vervangt u de rol die zijn moeder en nestgenootjes hebben vervuld. Zijn nieuwe gezin wordt het gezelschap waar hij bij wil zijn. Heeft hij geen contact met de groep, dan raakt hij van streek en begint te huilen of te blaffen. Dit zal stoppen zodra hij weer gezelschap heeft en zich niet langer alleen voelt. Wanneer hij meer gewend raakt aan zijn nieuwe omgeving, zal hij zich sneller op zijn gemak voelen en ontspannen blijven als hij alleen is.

Wat kunt u beter wel doen:

Hond in benchLaat de pup de eerste nachten niet alleen, blijf in zijn nabijheid zodat hij rustig kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. U kunt hem ook een comfortabele bench geven, met een lekkere warme kruik ( in een handdoek gewikkeld), zacht dekentje en natuurlijk een knuffel. U kunt eventueel de bench naast u bed zetten; het is belangrijk dat de pup u kan zien. Stel de pup gerust, aai en praat tegen hem todat hij in slaap valt.

U kunt de pup ook laten ontspannen met Adaptil; dat kan met een verdamper bij de bench of wat spray op zijn dekentje.

Laat de pup ook overdag wennen aan de bench; blijf er in het begin wel bij. Wanneer de pup rustig is kunt u de ruimte even verlaten en deze tijd geleidelijk aan verlengen. Kom wel direct terug wanneer hij begint te blaffen of piepen.

Als de pup gewend is aan zijn bench en nieuwe omgeving kunt u de bench stapsgewijs verder weg van de slaapkamer plaatsen of als u beneden hebt geslapen weer naar bed gaan.

Wat kunt u beter niet doen:

Laat u niet misleiden door te denken dat hij zijn zin aan het doordrijven is en probeert de baas te spelen. De pup is bang!

Mocht de pup gaan piepen, laat hem in de bench. U kunt hem aanraken of met hem praten, zodat hij merkt dat u er bent, maar ga niet met hem spelen.

De pup is van streek, dus ga hem niet straffen. Hij zal bang worden en nog harder gaan piepen of blaffen wanneer u boos binnen komt rennen. Soms schrikt de pup zo dat hij stopt met blaffen, maar dat heeft het probleem niet opgelost. Waarschijnlijk zit uw pup dan in een hoek te bibberen van angst.

Neem contact op

Heeft u vragen over Opvoedingstips – ’s nachts onrustig, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op