Opvoedingstips: Bijten in handen

Pups gebruiken hun bek wanneer ze iets willen onderzoeken of contact maken met soortgenoten. Ze happen naar elkaar als uitnodiging tot spelen en bijten soms elkaar tijdens het spelen. Ook kan de pup in uw hand bijten wanneer u probeert te aaien. Enkele nuttige opvoedingstips wanneer uw pup vaak in de handen bijt.

Doordat ze zoveel bijten leren ze de hardheid van hun beet kennen en beheersen; wanneer ze een andere pup pijn doen en deze gilt, laten ze meteen los.

Hoewel de bedoeling van de pup niet onvriendelijk  is, kan het bijten heel pijnlijk zijn door de vlijmscherpe tandje. Als het gedrag niet wordt gestimuleerd en beloond verdwijnt het puppybijtgedrag meestal vanzelf.

Wat kunt u doen tegen bijten in de handen: opvoedingstips

  1. U kunt de pup iets te kauwen geven als alternatief, zoals bijvoorbeeld een grote, gerolde kauwstaaf. Ze zal hierop gaan knagen en dan kunt u tegelijk aaien. De staaf mag niet te klein zijn, want mocht het week worden dan kunnen ze een slikreflex veroorzaken en slikt de pup het door. Het kan dan vast komen zitten in de keel van de pup!
  2. Wanneer de pup u bijt, laat vooral merken dat het pijn doet, door niet meer te bewegen, boos te kijken en ‘auw’ te roepen! Ontspan en kijk vriendelijk wanneer de pup ophoudt met bijten; mocht hij doorgaan met bijten dan loopt u weg. Dat ervaart de pup als heel vervelend
  3. Gebruik een huislijn voor de echte doorbijters. Sommige pups komen achter u aan lopen als u wegloopt nadat u ‘auw’ hebt geroepen of bijten plotseling in uw benen. Bevestig dan een huislijn aan de halsband of het tuigje van de pup. Een huislijn is een puppy riempje van ongeveer 50cm lang waar het handvat af is geknipt zodat het niet klem kan komen te zitten achter voorwerpen. De pup draagt de huislijn voortdurend totdat het probleemgedrag is opgelost. Bijt hij, neem dan de huislijn vast en zet hem even zonder iets te zeggen op een plek waar hij alleen is. Het kan handig zijn om bijvoorbeeld in de keukendeur of een deur naar de gang een kinderhekje te plaatsen. Na een paar minuten doet u het hekje weer open.
  4. Uw handen ook onaantrekkelijk maken door uw handen in te smeren met een bittere vloeistof oid. U moet hem natuurlijk niet uitlokken om aan uw handen te likken en dit dan als naar ervaart, deze ervaring moet een gevolg zijn van zijn eigen gedrag.
  5. Zorg dat u altijd voldoende speeltjes heb waar de pup zijn kauwbehoefte op kan richten. Wissel de speeltjes eens om. Door ze een tijdje weg te pakken en andere speeltjes te geven blijven ze interessanter.

Wat kunt u beter niet doen:

  • Spelen met uw handen. Door uw vingers of hand in zijn bek te steken leert de pup dat spelen met handen leuk is en zal het ongewenste gedrag toenemen.
  • Straffen: door bijvoorbeeld op zijn neus te tikken. Hoe meer u gaat bewegen of een interactie aangaat hoe meer de pup zal reageren. Zo hard slaan dat het pijn doet maakt de pup bang voor handen.

Neem contact op

Heeft u vragen over Opvoedingstips: Bijten in handen, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op