Opvoedingstips – Aan de riem lopen

Pups reageren vaak niet zo enthousiast als ze de halsband om moeten om te gaan wandelen. Ze lopen mee tot het einde van de oprit waarna ze plotseling stilstaan of gaan zitten. Ze kijken om zich heen en weigeren nog een verder te lopen. Ook tijdens de wandeling besluiten ze geregeld: ‘Ik ga niet verder’. Onderstaande opvoedingstips over ‘aan de riem lopen’ kunnen u helpen.

Op zo’n moment is de pup onzeker en voelt zich niet veilig buiten zijn bekende omgeving.

Hij wordt nu blootgesteld aan nieuwe geluiden, geuren, mensen en dieren. Allemaal onbekende prikkels. Hij wil graag eerst de kat uit de boom kijken, voordat hij de wijde wereld inloopt.

Jonge pups benaderen en onderzoeken onbekende voorwerpen en personen onbevangen. Hierdoor leren ze in een razend tempo hoe de wereld in elkaar zit. Vanaf vijf weken neemt deze onbevangenheid af, de angst voor onbekende zaken neemt toe.

Wanneer de pup de nieuwe situatie nog niet onder controle heeft, zal hij weigeren verder te lopen. Neem de tijd om hem te laten wennen en overtuig hem dat het veilig is.

Wat kunt u beter wel doen:

De situatie minder bedreigend maken.

Wanneer de pup met de nieuwe situatie vertrouwd raakt, zal hij rust en zelfvertrouwen krijgen en verder lopen.

  • Laat kinderen of iemand die hij kent voorop lopen. Vaak volgt de pup spontaan
  • Goed voorbeeld doet volgen; neem een andere hond mee waar uw pup een goede relatie mee heeft en die niet bang is, dan ervaart hij dat het veilig is.
  • Doe de pup een Adaptil halsband om. Deze halsband scheidt geruststellende feromonen uit waardoor de pup minder bang reageert in nieuwe situaties en sneller went.
  • Til de pup op en draag hem een stukje. Zet hem na een paar meter weer op de grond en loop vrolijk pratend verder.

De situatie leuk maken.

  • Probeer uw pup af te leiden van de omgeving , door vrolijke gekke geluidjes te maken. U laat daarmee zien dat alles in orde is en geen reden tot ongerustheid.
  • U kunt hem ook verleiden met een spelletje; een voorwerp aan een koord dat over de grond sleept, werkt in het algemeen goed. Daag hem uit met zijn favoriete piepbeest terwijl u wandelt en hem zo over de drempel helpt.
  • Een brokje of snoepje kan helpen om hem te verleiden verder te lopen.

Wat kunt u beter niet doen:

De situatie vervelender maken.

  • Wordt niet boos, dat lost niets op en voelt de pup zich zeker niet veiliger.
  • Ga niet aan de riem trekken en hem dwingen verder te lopen. Hij gaat dan in de toekomst wandelen nooit leuk vinden!

Lange termijn tips:

  • Het is belangrijk dat uw pup alle eerste prikkels als prettig zal ervaren; dan zal hij zich veilig voelen in onze wereld en zonder angst genieten van wandelingen en uitstapjes. Probeer nieuwe routes meerdere keren per dag te lopen; uw pup houdt van variatie.
  • Laat de pup zo vroeg mogelijk enten en ontwormen. Begin vanaf de leeftijd van 7 weken de pup overal mee naar toe te nemen. Hoe ouder hij is, hoe minder nieuwsgierig en hoe sterker zijn angstreactie in een onbekende omgeving. Naarmate de pup ouder is wordt het moeilijker om hem over zijn onzekerheid heen te helpen. Vermijd plaatsen waar heel veel honden komen in verband met infectiegevaar of draag je pup.

Pups die voor het einde van de socialisatieperiode (12-14 weken) geregeld in verschillende omgevingen komen waaronder drukke stedelijke omgevingen, ontwikkelen minder agressie- en angstproblemen naar onbekende personen en gedragen zich op de leeftijd van 1 jaar vriendelijker naar onbekende personen en honden.

Neem contact op

Heeft u vragen over Opvoedingstips – Aan de riem lopen, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op