Beweging Puppy

Beweging van de puppy heeft een grote invloed op het ontstaan van gewrichtsproblemen. Grote hondenrassen groeien namelijk meer en sneller en daardoor kunnen groeistoornissen in het beendergestel ontstaan. In het eerste levensjaar mag het beendergestel niet overbelast worden. Ook erfelijke aanleg en voeding kunnen leiden tot groeistoornissen.

Waarom heeft beweging van de puppy invloed op het ontstaan van gewrichtsproblemen?

Wanneer een pup geboren wordt zijn de spieren nog niet goed ontwikkeld en de botten nog maar gedeeltelijk verkalkt. De spiermassa neemt toe tijdens de groei ten koste van botmassa en de ingewanden.

Bij de grote hondenrassen is het verkalkingproces van het skelet pas op 2-jarige leeftijd voltooid! Tot die tijd zijn de botten dus nog niet volledig verhard. Doordat de spieren van een pup nog ongetraind zijn, zijn ze nog niet zo sterk en raken ze sneller vermoeid. Hierdoor kunnen gewrichten verkeerd belast worden. Wat betekent dit? Gewrichten zorgen ervoor dat botdelen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen (heupen, ellebogen, knieën, schouders…). De uiteindelijke vorm van die gewrichten ontstaat onder invloed van de krachten die hier tijdens de groei op inwerken. Als gewrichten verkeerd of te veel belast worden kunnen ze een afwijkende vorm krijgen en/of treedt in de gewrichten vroegtijdige slijtage op (artrose, spondylose…). Dit veroorzaakt veel pijn.

Hoe kun je gewrichtsproblemen voorkomen?

Het is verstandig om ongeveer 4-6 keer per dag een ommetjes te maken van 10-20 min. Probeer in een rechte lijn stevig door te lopen, dan worden de spieren goed getraind.

Bouw dit “trainen’ geleidelijk op door iedere maand 5 min langer te lopen. (voorbeeld: als de pup 6 maand oud is, mag hij/zij 6 x 5 minuten = 30 min. lopen. Dit is een richtlijn, afhankelijk van het ras).

Afgeraden worden:

  • Extreme draaibewegingen (die gewrichten bij het lopen op zacht zand of bij het spelen op een gladde vloer kunnen maken).
  • Van of over grote hoogten springen.
  • Hele afstanden fietsen met de hond als hij jonger is dan 12 tot 14 maanden leeftijd, aanleren naast de fiets te lopen mag wel.
  • Lange wandelingen (die tot vermoeide spieren leiden).
  • De gewrichtskapsels en –banden, de peesscheden, de slijmbeurzen, de menisci en het kraakbeen (= de bekleding) van de gewrichtsvlakken kunnen hierdoor gemakkelijk overbelast worden. Het gevolg hiervan zijn ontstekingen en beschadigingen in het gewricht die op hun beurt weer slijtage veroorzaken.

Ook de nekspieren van een pup zijn niet stevig. Enkele aandachtspunten in dit verband zijn:

Een ruk met een smalle slipketting kan de onderste halswervels verplaatsen. Dit veroorzaakt een pijn die van de nek naar de voorpoten uitstraalt.

Bij gehoorzaamheidstrainingen gebeurt het vaak dat de hond van dezelfde kant naar de baas opkijkt. Hierdoor kunnen de spieren aan 1 kant overtraind raken. Wissel dit af, zodat de hond zowel van rechts als van links naar de baas opkijkt.

Vermijd trekspelletjes aan de kop en begin niet te vroeg met pakwerk, hierdoor kan de eerste halswervel overbelast raken.

Wanneer u een zitoefening doet druk op beide bekkenhelften tegelijk. Gebeurt dat niet dan gaan de bekkenhelften ten opzichte van elkaar verschuiven, doordat de bekkenhelften pas bij 2 jaar samengegroeid zijn.

Neem contact op

Heeft u vragen over Beweging Puppy, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op