Algemene verzorging

ligplaatsHuisvesting

De algemene verzorging van de hond is belangrijk en bestaat uit verschillende elementen.
Wanneer een hond meestal binnenshuis is, is het voor de hond heel fijn een eigen plaats te hebben, waar hij zich goed en veilig voelt en tevens een onderdeel is van het gezin. De hond is per slot van rekening een heel sociaal dier.

De beste locatie waar de hondenmand, kleed of matras wordt neergelegd is uit de zon en niet dicht bij een verwarming. U kunt een hondenmand van plastic kiezen, zodat het gemakkelijk te reinigen is, want het is belangrijk de hondenplek hygiënisch schoon te houden. Bij een pup kan gekozen worden voor een bench; dat voelt veilig en is gemakkelijk.

Eet- en drinkbakken

Als eet- en drinkbak kan het beste gekozen worden voor bakken die stevig en goed schoon te maken zijn. U kunt dan denken aan roestvrij staal of geglazuurd steen.
Wanneer u grote honden heeft is het voor de houding van de hond beter wanneer de bakken in een standaard op hoogte geplaatst zijn.

Algemene verzorging: Huid en vachthuid

Een gezonde huid van een hond stinkt niet, zitten geen parasieten op of grote hoeveelheden huidschilfers, maar is mooi glad, glanzend en soepel. We kennen natuurlijk vele kleuren huid, van roze tot bruin, zwart en met pigmentvlekken.
Routinematig de huid borstelen, masseert de huid, stimuleert de doorbloeding, verdeelt de talg over de vacht en verwijdert het vuil en dode huidschilfers. Borstel langharige honden bij voorkeur iedere dag  met een haren borstel. Bbij kort- en ruwharige is 2 x per week voldoende met een rubberen borstel. Heeft uw viervoeter een krullende vacht dan kunt u het beste een metalen borstel met haakjes gebruiken.

Bij uitzondering gaat een hond in bad; alleen dan wanneer de vacht echt vies is en gebruikt u een speciale hondenshampoo, omdat de zuurgraad van honden anders is dan van mensen. Soms kan een medicinale shampoo noodzakelijk zijn, wanneer uw hond lijdt aan een huidaandoening.

Nagels

In tegenstelling tot honden die veel buiten zijn en daardoor hun nagels goed slijten, moeten honden die meestal op een zachte ondergrond lopen regelmatig de nagels geknipt worden. Let daarbij goed op hoeveel er vanaf kan, want bij zwarte nagels is dat heel slecht te zien.
U kunt zich hiervoor natuurlijk altijd melden bij onze praktijk.
Wanneer uw viervoeter duimpjes heeft aan de binnenkant van de voorpoten, dan moet u deze regelmatig knippen om te voorkomen dat ze ingroeien en tot vervelende ontstekingen leiden. Het kan ook voorkomen dat een hond hubertusklauwtjes (ook wolfsklauwtjes genoemd) heeft aan de binnenkant van de achterpoten. Sommige rassen zoals de briard, beauceron en pyrenese berghond hebben deze wolfsklauwtjes zelfs dubbel. Merkt u dat uw hond hier echt last van heeft, dan kunnen wij die verwijderen

oogOgen

Normale gezonde ogen glimmen en zijn vochtig, zonder afscheiding. Wanneer u ziet dat er pus uit de ogen komt is er sprake van een ontsteking; u kunt dit uit de ooghoek verwijderen met een vochtig gaasje door het richting de neus te vegen. Mocht dit een paar dagen aanhouden dan moet het door de dierenarts behandeld worden en zien wij u graag in onze praktijk.

Oren

Routinematige controle van de oren van uw hond is echt belangrijk, ze moeten schoon zijn en niet stinken. Sommige honden zijn gevoelig voor oorontsteking, vooral honden met zware en hangende oren. Wanneer de oorschelpen vuil zijn, kunt u deze gewoon reinigen met een watje, maar gebruik geen wattenstaafje in het oor.
Oormijt is een oorprobleem dat we regelmatig zien bij pups. Het zijn kleine witte spinnetjes die erge jeuk en bruinzwart korrelig oorsmeer veroorzaken. Wij kunnen dat goed behandelen, zodat uw pup snel van de klachten af is.

Algemene verzorging hondGebit

Bij 6 weken is het melkgebit volgroeid en bij 3,5 maand begint het wisselen. Na ruim een half jaar heeft de hond een volwassen gebit. Blijven de melkhoektanden zitten, dan moeten ze verwijderd worden. Dus is het belangrijk dat u het gebit regelmatig controleert en indien nodig bij ons langskomt, zodat voorkomen wordt dat de tanden verkeerd gaan groeien.
Routinematige controle van mondholte en het gebit is noodzakelijk om aandoeningen op tijd te ontdekken. Leer uw puppy dan ook zo vroeg mogelijk zijn gebit te tonen (kijk ook eens op www.dierengebit.nl voor nuttige tips en informatie).
U kunt daarbij helpen door eerst de snuit aan te raken, dan zijn lippen voorzichtig optillen en kunt u de buitenkant van het gebit van voor naar achter inspecteren. Daarna kunt u zijn bek openen door met de duim achter de hoektand langs op het gehemelte te drukken en kunt u nu in de bek kijken. Dit vraagt wellicht wat tijd en oefening. Vergeet niet uw hond te belonen wanneer het allemaal is gelukt!

Poetsen

Staat u pup de inspectie van de mond toe dan kunt u starten met het leren poetsen.Eerst strijkt u met uw vingers aan de buitenkant over de wang. Gaat dit goed, dan doet u dit ook aan de binnenzijde: eerst met de blote vingers, vervolgens met een vochtig gemaakt gaasje of een klein doekje. Als uw pup aan deze 2 dingen gewend is, kunt u gebruikmaken van een zachte tandenborstel en in plaats van met water ook met tandpasta poetsen. Gebruik hiervoor wel een speciale hondentandpasta, want tandpasta voor mensen bevat namelijk veel fluoride wat erg slecht is voor de maag.

Honden hebben de neiging om tandpasta door te slikken. Wij adviseren een kleine pauze in te lassen wanneer er sprake is van een overvloedige speekselvloed of als één zijde klaar is. De hond kan dan even bijkomen, forceren heeft geen zin en wederom goed belonen als de behandeling klaar is!

Onderzoeken hebben aangetoond dat 3 maal per week poetsen optimaal is, maar bij sommige rassen en dan denken we vooral aan de kleine rassen, zou iedere dag poetsen beter zijn. Het kan voorkomen dat honden het u niet toestaan om de tanden te poetsen; het is dan verstandig om deze reiniging met regelmaat in onze praktijk te laten uitvoeren.

Neem contact op

Heeft u vragen over Algemene verzorging, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op