Voeding

De gezondheid van uw konijnen wordt vooral bepaald door goede voeding. Een goed dieet is cruciaal voor de spijsvertering en tanden. Voedt met hooi of gras van goede kwaliteit, liefst vers, en groene groenten, deze zijn rijk aan vezels.

Uw konijn kan veel klachten krijgen van vezelarme en koolhydraatrijke voeding, zoals konijnenmuesli(mengvoer); dit kan leiden tot  tandproblemen, abcessen in het gezicht, zere ogen en bindvliesontsteking, overgewicht en maag-darmaandoeningen zoals diarree en inactieve darmen.

Verschillende soorten voeding

Gras en hooikonijn

Voedsel dat het dichtst bij hun natuurlijk grasdieet in het wild komt, is het beste voedsel voor uw konijn. Gras bevat veel vezels (ongeveer 20-25%), niet te veel eiwit (ongeveer 15%) en weinig vet (2-3%). Het grootste deel van het voedsel (90%) moet bestaan uit gras (vers of gevriesdroogd) en/of gedroogd veldbeemdgras/timotheegras van goede kwaliteit.

Hooi kunt u in een hooiruifje of netje doen om vuil worden te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw konijnen er langer van kunnen eten. Gedroogd veldbeemdgras van goede kwaliteit ruikt zoet, niet stoffig. Ook zijn lekkere gedroogde grasproducten verkrijgbaar die hun kleur behouden.

Groenvoer

Geef uw konijn elke dag een beetje bladgroenten, ongeacht hoe oud ze zijn. Varieer met: broccoli, kool, andijvie, snijbiet, peterselie, waterkers, bladselderij, witlof, roodlof, zuring, basilicum en andere kruiden, boerenkool, en het loof van wortels en bietjes.

Jonge konijnen moeten geleidelijk aan wennen aan nieuwe groenten. U kunt uw konijnen ook wilde planten zoals braamstruiken, kruiskruid, muur en paardenbloemen voeren als u die kunt vinden. Alle groenvoer moet eerst worden gewassen voor u het aan uw konijnen geeft.

Droogvoer

Konijnen kunnen erg kieskeurig zijn wanneer ze droogvoer (grof mengvoer of gemengde granen) krijgen en eten alleen die dingen die ze lekker vinden. Daardoor wordt hun voeding onevenwichtig en krijgen ze niet genoeg vezels, eiwitten, calcium en fosfor binnen. Dit kan tot veel problemen leiden, met name tandproblemen. Voer daarom met kwalitatief goede pellets, waar in elke korrel de benodigde voedingsstoffen zitten.

Wanneer volwassen konijnen teveel droogvoer krijgen kan dit leiden tot ziekten zoals overgewicht, hart- en leveraandoeningen, chronische diarree, tand- en nieraandoeningen.

Een goede richtlijn is maximaal 20 g droogvoer per kg lichaamsgewicht per dag; hooi of gras mag onbeperkt gegeven worden en maakt het grootste deel van de voeding uit. Eigenlijk hebben volwassen konijnen geen droogvoer nodig; zeker niet wanneer ze te zwaar zijn.

Bij twijfel kunt u ons altijd raadplegen voor advies.

De eiwitbehoeften bij zeer jonge konijnen en konijnen in de groei is wezenlijk anders dan bij volwassen konijnen. Goede kwaliteit hooi en gras mag bij jonge konijnen aangevuld worden met speciale voeders.

Ongezonde voeding

En (zoete) tussendoortjes?

Tussendoortjes met veel vet of zetmeel mogen nooit gegeven worden omdat ze overgewicht of spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Hierbij gaat het onder meer om honingstokjes, bonen, erwten, maïs, ontbijtgranen, biscuitjes, noten, zaden, chips en chocola. Fruit is ook een tussendoortje en mag dus slechts met mate gegeven worden, omdat het rijk is aan suikers en maag-darmklachten en tandproblemen kan veroorzaken.

Beperk zoete tussendoortjes; dit leidt tot overgewicht en spijsverteringsproblemen. Geef in plaats daarvan gezonde tussendoortjes zoals kleine hoeveelheden van een favoriete groente of favoriet kruid. Deze vormen een extra bron van vezels voor uw konijnen.

U kunt twijgjes of takjes geven aan uw konijn om de tanden af te slijten en de geest te stimuleren; ze vinden het namelijk erg leuk om op bast te knagen en takjes te ontschorsen.

Takjes van fruitbomen zijn het beste, zoals appel, peer, haagdoorn, meidoorn en wilde roos. Echter, geef nooit takken, vruchten of blaadjes van steenvruchten (bijv. pruim, kers, olijf, walnoot).

Waar moet ik verder nog aan denken?

Gooi een voedingspatroon nooit ineens om, maar doe dit geleidelijk als u iets wilt veranderen. Neem daar rustig een paar dagen of weken voor. Bouw de nieuwe voeding met kleine hoeveelheden op en tegelijkertijd het oude (ongewenste) voedsel af. Hooi moet onbeperkt aanwezig zijn en vooral bij net gespeende konijnen is het belangrijk dat ze voldoende hooi eten.

Als jonge konijnen gespeend worden en naar een nieuwe eigenaar verhuizen, kunnen plotselinge veranderingen in voeding of een gebrek aan vezels in combinatie met de stress van de verhuizing ziekten veroorzaken of zelfs de dood tot gevolg hebben. Het is belangrijk wanneer u een nieuw konijn koopt om uit te zoeken wat het voedingspatroon altijd was en daar langzaam verandering in te brengen.

U mag uw konijnen nooit gemaaid gras, met rijp bedekt of beschimmeld eten geven, want dit kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken.konijn

Als u het juiste voer geeft, zijn voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen over het algemeen niet nodig. Deze mogen alleen op aanraden van een dierenarts worden toegediend.

Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is; dat kan ik flesjes (iets gemakkelijker schoon te houden) of waterbakjes. Ook wordt bij het gebruik van flesjes de wam (huidplooi onder de kin bij voedsters) niet vochtig, zodat huidontsteking wordt voorkomen

Samenvatting voeding

Het voeren van konijnen is niet moeilijk. Zorg voor een onbeperkte hoeveelheid hooi of gras van goede kwaliteit – aangevuld met een kleine, afgemeten hoeveelheid droogvoer als door de fabrikant aangeraden – en schoon, vers water. Tussendoortjes moeten tot een minimum beperkt worden, en moeten dan in ieder geval gezond en natuurlijk zijn.

Neem contact op

Heeft u vragen over Voeding, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op