Castreren of steriliseren?

Vruchtbaarheid

Wat zijn de voordelen van castreren of steriliseren? Diergeneeskundig Centrum West adviseert u graag hierover.

Vanaf 4-5 maanden, soms al eerder,  is een konijn vruchtbaar. Het scheiden van een ram en een voedster zodra ze 3 maanden oud zijn is zeker aan te raden. Zorg er wel voor dat ze elkaar kunnen zien en ruiken, zodat ze later weer goed bij elkaar gezet kunnen worden.

konijnOp welke leeftijd castreren of steriliseren?

De sterilisatie bij vrouwelijke dieren kan uitgevoerd worden vanaf 10 maanden en het liefst opereren we voordat ze 2 jaar worden. Neem aub contact met ons op wanneer u een ouder konijn wilt laten steriliseren.

Een ram kan al eerder behandeld worden , namelijk vanaf 4-5 maanden.

Voordelen van castreren en steriliseren

Net als bij honden en katten heeft het castreren/steriliseren van konijnen veel voordelen.

Voor de mannelijke dieren zijn dit:

  • Afname van agressief en ander ongewenst gedrag naar andere konijnen, maar ook naar de eigenaar.
  • Afname van het sproeigedrag en de sterke geur van de urine.
  • Geen kans meer op ongewenste nestjes.

Voor de vrouwelijke dieren zijn dit:

  • Het ontwikkelen van kwaadaardige baarmoedertumoren komt bij ongeveer 80% van de vrouwelijke konijnen voor boven de 3-4 jaar, wanneer ze niet gesteriliseerd. Is dit wel het geval dan is de kans heel klein dat er nog baarmoedertumoren ontstaan.
  • Na sterilisatie neemt agressief en ongewenst gedrag naar andere konijnen en de eigenaar ook af.
  • Er is geen kans meer op ongewenste nestjes.

De operatie van het konijn

Alle operaties bij zowel de ram als de voedster vinden onder narcose plaats. Het konijn wordt in slaap gebracht met een narcose-injectie, volledig afgestemd op het gewicht en de leeftijd van het konijn. Daarna komen er injecties voor pijnstilling, een middel om de spijsvertering op gang te houden en indien nodig nog wat antibiotica. Ook bewaken en stabiliseren we de lichaamstemperatuur.

Wanneer de operatie begint ligt uw konijn op een comfortabel warmtematje, met een kapje aangesloten op gasnarcose en zuurstof. Bij het mannetje worden de testikels verwijderd en bij het vrouwtje de eierstokken; dit duurt wat langer. Na de operatie wordt het konijn zo snel mogelijk wakker gemaakt en krijgt het te eten.

Ook al lijkt het een voordeel, castreren onder lokale verdoving doen we liever niet, daar dit zeer stressvol is voor het konijn. In uiterste gevallen is het wel bespreekbaar.

Narcose

Narcose is altijd een risico; wij werken met gasnarcose en geven extra zuurstof tijdens de operatie om dit risico tot een minimum te beperken.

Om ervoor te zorgen dat het konijn goed uit de narcose wakker wordt zijn de volgende zaken van groot belang:

konijn

  • Het konijn mag voor de operatie NOOIT vasten!
  • Het konijn wordt goed op temperatuur gehouden tijdens de operatie met een warmtemat en na de operatie door middel van een verwarmde opnamekooi.
  • Goede nazorg en pijnstilling
  • Wij geven altijd pijnstilling aan het konijn dat een operatie ondergaat en indien nodig ook een veilig antibioticum. Bij alle operatieve ingrepen nemen we de “recovery” of herstelperiode na de ingreep erg serieus.

Vasten is niet geschikt voor konijnen, want dan komt het maagdarmkanaal stil te liggen. Wij waken over uw geopereerd konijn in onze praktijk, totdat het zelfstandig kan drinken en eten; indien nodig met speciale vloeibare voeding en medicatie.

Voldoende en goede pijnstilling na de operatie is ook zeer belangrijk. Omdat konijnen de meeste pijnstilling sneller afbreken dan honden en katten gebruiken we voor konijnen een ander doseringsinterval (2x per dag). In de meeste gevallen komt het er ook op neer dat u pijnstilling (druppels) mee krijgt om thuis mee door te gaan.

Neem contact op

Heeft u vragen over Castreren of steriliseren?, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

 

Neem contact met ons op