De Rat

Bent u op zoek naar een dierenartspraktijk voor advies, controle of behandeling van de Rat? Diergeneeskundig Centrum West in Dronten heeft ervaren dierenartsen en assistenten die de beste zorg kunnen bieden voor uw Rat.

De rat is een echt gezelschapsdier dat ongelukkig kan worden als hij alleen is en veel ruimte nodig heeft om te kunnen spelen, klimmen, klauteren en ontdekken. Een huisje, plateaus en andere klim- en speelgoed mag dan ook niet ontbreken in hun grote kooi. Ratten worden ongeveer 2 tot 2,5 jaar oud.

Meer informatie over de Rat

Behandelingen

Voeding

Ratten zijn alleseters die bijna alles lusten. Hierbij moet goed worden opgelet dat ze een gevarieerd dieet krijgen en niet te veel eten. Onze praktijk adviseert Supreme Science selective rattenbrokjes. Op die manier ben je ervan verzekerd dat ze alle belangrijke vitamines en mineralen binnen krijgen.

Fokken

Baby ratjes worden rittens genoemd. Als je ze wil fokken kun je dit het beste doen als je al een huisje hebt gevonden voor de rittens. Ze kunnen het beste in een paar, dus 2 mannetjes of 2 vrouwtjes naar hun nieuwe eigenaar. Vrouwtjes kunnen al vanaf 5,5 week zwanger worden. Let er dus op dat je zeker weet dat je de verschillende geslachten gescheiden houdt als je geen rittens wil hebben.

Ratten zijn 21-23 dagen zwanger en een nestje bestaat gemiddeld uit 6 tot 12 rittens. De rittens worden doof, kaal en blind geboren. Na ongeveer 2 weken kunnen ze zien en horen en gaan ze op ontdekkingstocht door het nest.

Er komt veel kijken bij het fokken van ratten, we raden je dan ook aan om je goed in te lezen. Wij kunnen je daarbij uiteraard van advies voorzien.

Castratie en sterilisatie

Mannetjes en vrouwtjes ratten kunnen om verschillende redenen worden gecastreerd of gesteriliseerd. Bij de mannetjes is dit vaak als ze agressief of ongewenst gedrag vertonen of als je wil voorkomen dat een vrouwtje zwanger wordt. Bij vrouwtjes wordt er gecastreerd of gesteriliseerd als ze een afwijking hebben aan de baarmoeder of eierstokken. Dit wordt vaak ontdekt als ze een afwijkende bloederige afscheiding hebben. Als je dit opvalt breng dan snel een bezoek aan onze praktijk. Soms zijn deze bloedingen levensgevaarlijk. Dieren worden in onze praktijk onder gasnarcose en lokale verdoving geopereerd.

Ziektebeelden

Een rat zal niet snel laten zien dat hij of zij niet fit is. Een aantal zaken die je in de gaten kan houden : sterke gedragsveranderingen, extreme sloomheid, snelle of benauwde ademhaling, gewichtsveranderingen, vreemde bulten, stank (bijvoorbeeld uit een oor of wond), vachtveranderingen, uitpuilend oogje, scheef hoofdje, rode afscheiding (profyrine) rond de neus en ogen.

De volgende ziektes komen regelmatig voor bij ratten:

Problemen met de luchtwegen

Ratten hebben af en toe rode afscheiding rondom hun ogen en neus. Dit is geen bloed maar profyrine. Dit stofje scheidt de rat uit als hij niet helemaal fit is. Deze afscheiding kan geen kwaad maar is een wel een teken om je rat goed in de gaten te houden.

Ratten zijn gevoelig voor deeltjes in de lucht zoals stof, verflucht, parfum etc. Ze houden er niet van op de tocht te staan. Vaak gaan ze hiervan niezen, scheiden ze porfyrine uit en krijgen ze een snotneus. Ook kan hun ademhaling veranderen en geluid gaan maken. Als de rat benauwd is zie je dit omdat hij zijn bekje opent om te ademhalen.

Een verkoudheid kan erger worden en bijvoorbeeld een longontsteking veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je naar onze praktijk komt als je bovenstaande symptomen herkent bij je rat. Longtumoren komen ook voor bij ratten.

Tumoren

Ratten zijn helaas zeer gevoelig voor tumoren, dit kan erfelijk bepaald zijn maar vaak ontstaan ze ook als de rat oud wordt.

Melkkliertumoren komen vaak voor bij vrouwtjesratten maar ook bij de mannetjes. Tumoren groeien vrij langzaam. Ze kunnen alleen verwijderd worden door een operatie. De rat wordt dan door middel van gas onder narcose gebracht. Deze operatie is zwaar voor een rat en wordt alleen uitgevoerd als de rat verder gezond. De operatie is gelukkig meestal succesvol.

Vachtproblemen

Als dieren hun vacht uitzetten is dit meestal omdat ze ziek zijn of boos. Dit is bij de rat niet anders maar als baasje kun je vaak goed inschatten welke situatie het betreft.

Als de rat zich niet goed voelt kan het zijn dat ze last hebben van mijt en luizen. Ze krijgen dan last van erg veel jeuk. Wij adviseren dit te behandelen met Stronghold spot on. Let wel op dat je alle ratten tegelijk behandeld en de kooi goed schoonmaakt. Vaak moet deze behandeling na een maand herhaald worden.

Wonden en abcessen

Kleine wondjes bij de rat genezen, net als bij de mens, meestal vanzelf. Let wel goed op of de wond niet gaan ontsteken en een abces ontstaat. Vooral als het abces op de kaak zit kan dit grote gevolgen hebben voor de rat. Hij heeft veel pijn, kan slecht eten, valt af, zet zijn vacht op en knarst met zijn tanden. Een (kaak)abces is moeilijk te behandelen maar het kan wel. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de praktijk komt als je rat een ontstoken wond of abces heeft.

Lange/scheve tanden

Bij knaagdieren en dus ook ratten groeien de tanden altijd door. Als ze genoeg te knagen hebben en hard voer krijgen slijten de tanden vanzelf af op het voedsel en op elkaar. Als de tanden scheef gaan groeien of de rat te zacht voedsel krijgt kunnen de tanden te lang worden en wondjes veroorzaken in de mond die kunnen gaan ontsteken.

Achterhandsverlamming bij de oudere mannelijke rat

Bij oudere mannetjes ratten met overgewicht kan het zenuwstelsel minder goed gaan werken en kunnen de achterbenen verlammen. Dit is niet meer terug te draaien maar door goede verzorging kan je rat wel een prettig leven hebben. Wij kunnen je hier goed in adviseren. Het is dus vooral belangijk je rat niet te zwaar te laten worden om verlamming te voorkomen.

Operaties bij de rat

Wij opereren vaak ratten voor een sterilisatie/castratie of het verwijderen van tumoren en abcessen. Omdat ratten erg gevoelig zijn voor een injectie narcose gebruiken wij gas narcose gecombineerd met een plaatselijke verdoving. Hier heeft de rat veel minder last van en kan deze sneller weer terug naar zijn eigen huisje.

Neem contact op

Heeft u vragen over De Rat, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op