Vuurwerkangst bij katten

Vuurwerkangst bij katten is een grote ramp. Katten horen veel beter dan mensen en de geluiden van vuurwerk klinken voor een kat veel harder dan voor ons. Wat kun je doen om je kat goed door deze dagen te helpen? Het is belangrijk om aan de veiligheid van de kat te denken. Stress is enorm voor de kat als hij buiten is tijdens het afsteken van vuurwerk. Helaas zijn er soms ook mensen op straat die er geen probleem in zien om vuurwerk naar een dier te gooien.

Katten zijn angstig voor vuurwerk en verstoppen zich dan. Vaak zoeken ze een donker plekje op, bijvoorbeeld in of onder een kast of onder dekens. Een kartonnen doos met dekens eroverheen kan een goede verstopplek bieden.

Ons advies voor vuurwerkangst bij katten:

  1. Houd uw kat(ten) daarom bijtijds binnen, liefst al de dag voor oud & nieuw.
  2. Sluit eventuele kattenluikjes af zodat hij of zij niet alsnog per ongeluk naar buiten kan vluchten.
  3. Zorg dat uw kat gechipt is, zodat u als eigenaar altijd gebeld kunt worden.
  4. Is uw kat gewend om buiten zijn behoefte te doen? Zet dan tijdelijk een bak met tuinaarde neer, zodat hij of zij niet naar buiten hoeft.
  5. Zet de radio of de tv wat harder aan, doe de gordijnen dicht en steek lampen in huis aan. Geef de kat de mogelijkheid om zelf een veilige en rustige plek op te zoeken en laat hem daar met rust.

Medicatie

  1. Gabapentine is een goedwerkend middel. Een 100 mg capsule inhoud vermengen door natvoer geeft angstvermidering na 2-3 uur. U kunt het na 12 uur eventueel herhalen.
  2. Diazepam(= valium) werkt ook angstonderdrukkend.
  3. Zylkene bevelen wij aan als voedingssupplement. Voor een optimale werking begint u een week of twee voor oudjaar met één capsule per dag. U maakt de capsule open en doet het poeder door wat natvoer.
  4. Feliway: een verdamper of de spray kan de stress doen verminderen of voorkomen. U kunt enkele weken voor oud & nieuw een Feliway verdamper in het stopcontact installeren. Deze geeft rustgevende feromonen af, waardoor de kat wat meer ontspannen is.

Trainen op vuurwerkgeluiden

Katten kun je stapsgewijs laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Wilt u een kat trainen, dan moet u bijtijds beginnen, minimaal enkele maanden van te voren. Er zijn speciale vuurwerk-cd’s met uitgebreide instructies op de markt.

 

Neem contact met ons op