Uitwendige parasieten bij katten

Vlooien

De belangrijkste uitwendige parasieten bij katten zijn vlooien. Behalve katten zijn ook honden, mensen, konijnen en fretten gevoelig voor vlooien.

Voordat een vrouwelijke vlo eitjes kan leggen heeft zij eerst een bloedmaaltijd nodig. Zij bijt in de huid van uw kat en zuigt bloed. Een heftige vlooien-infectie kan bij jonge dieren zelfs leiden tot bloedarmoede. Als de vlo bijt, spuit ze een beetje speeksel in de huid om te voorkomen dat het bloed stolt. Dit speeksel veroorzaakt bij de kat jeuk en irritatie, waardoor hij of zij gaat krabben.

Katten kunnen ook een vlooienallergie ontwikkelen; dit wil zeggen dat bij een beet ook eerdere beten opnieuw worden geactiveerd. In dat geval kan één beet voldoende zijn voor zulke heftige jeuk, dat de kat zichzelf tot bloedens toe open krabt.

Naast jeuk en bloedarmoede kan een vlooieninfectie ook leiden tot een lintworminfectie. Vlooien kunnen namelijk besmet zijn met eitjes van de lintworm en als de kat bijt naar een besmette vlo en deze opeet, raakt deze ook zelf besmet.

Vlooienbestrijding

Redenen genoeg dus om te zorgen voor een goede vlooienbestrijding. Het beste kunt u de kat het hele jaar door preventief behandelen.

Kittens vanaf 8 weken kunnen ontvlooid worden met druppels in de nek, voor jongere kittens wordt meestal een spray gebruikt. Informeer bij ons naar de beste behandeling voor uw kat.

Zorg ervoor dat de kittens het middel niet kunnen oplikken (ook niet van een andere kat). Het is verstandig alle dieren in huis tegelijkertijd te ontvlooien (dus ook eventuele honden en andere katten).

Als er sprake is van een plaag, is het ontvlooien van de dieren meestal niet voldoende. In dat geval moet u ook de omgeving behandelen met een vlooiendodende spray.

Slechts 5% van de vlooienbevolking in uw huis (enkel de volwassen vlooien) zit namelijk op de dieren, de rest (de voorstadia: eitjes, larven, poppen) verblijven in de omgeving. Als aanvullende maatregelen is het verstandig uw kat regelmatig te kammen met een goede vlooienkam (een met stalen pennetjes) en daarnaast frequent uw huis te stofzuigen.

Teken

Buitenkatten hebben daarnaast ook een grote kans op teken. Teken laten zich vanuit struikgewas vallen op de kat, graven hun kop in de huid en zuigen zich vol met bloed. Teken kunnen ook ziekten, waaronder de ziekte van Lyme overdragen. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op een besmetting minimaal.

Er zijn speciale tekentangetjes verkrijgbaar. Hiermee verwijdert u de teek in een draaiende beweging, dus niet trekken! Het is niet verstandig de teek eerst te verdoven met bijvoorbeeld alcohol.

U kunt uw kat beschermen tegen teken, informeer hiernaar bij onze assistente.

Mijten

Er zijn verschillende soorten mijten. Katten en met name kittens hebben vooral last van oormijt.

Oormijten zijn kleine witte, spinachtige insecten, die veel jeuk in het oor veroorzaken, het oor stinkt ook en er is veel bruinzwart korrelig oorsmeer te zien. Een oormijtinfectie moet door de dierenarts geconstateerd en behandeld worden.

Luizen

Katten kunnen ook besmet worden met luizen, deze parasieten zijn met het blote oog waarneembaar en veroorzaken veel jeuk. Vooral dieren met een verminderde weerstand of een slechte conditie zijn hier vatbaar voor. Luizen kunnen bestreden worden met een goed vlooienmiddel.

Neem contact op

Heeft u vragen over Uitwendige parasieten bij katten, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op