Behandeling Kat

Suikerziekte bij de kat

Suikerziekte (diabetes mellitus) is een aandoening, waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer (goed) kan regelen. Als het glucose (=suiker) in het bloed stijgt, geeft normaal gesproken de alvleesklier insuline af aan het bloed. Dit insuline zorgt ervoor dat glucose in de lichaamscellen kan worden opgenomen. Deze lichaamscellen gebruiken de glucose als brandstof.

                                                                          Katten met suikerziekte produceren te weinig insuline. Daardoor kan de suiker in het bloed niet door de cellen worden opgenomen. Dan hebben de cellen dus energie-tekort. Het lichaam gaat dan automatisch als reactie de vetreserves verbranden om zo toch aan voldoende energie te komen. Katten met suikerziekte eten veel, maar vallen toch af. Omdat de nieren niet alle suiker in het bloed kunnen vasthouden, vinden we dan ook suiker in de urine.

De belangrijkste symptomen zijn

  • Overmatig drinken
  • Veel plassen
  • Extra eten
  • Gewichtsverlies

Risicofactoren

  • Overgewicht
  • Langdurig gebruik van prednison
  • Gebruik van de poezenpil
  • Ouderdom

kat behandeling vaccinatie

Diagnose

Dieren met suikerziekte hebben een verhoogde bloedsuikerspiegel. Katten kunnen door stress ook een hogere bloedsuikerspiegel in het bloed hebben. Het is daarom noodzakelijk om daarnaast ook fructosamine in het bloed te testen. Deze concentratie wordt alleen door suikerziekte verhoogd, niet door andere factoren.

Behandeling

De behandeling van suikerziekte bestaat uit 2 x daags insuline spuiten.

Het vraagt inspanning en geduld om de juiste dosis insuline voor uw kat af te stellen. Hiervoor moet vooral in het begin met regelmaat de bloedsuikerspiegel gemeten worden. Omdat bij katten stress ook invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, kunt u dit ook thuis doen. Op basis van de metingen kunnen we de juiste dosis insuline instellen.

Behalve insuline spuiten is ook speciale voeding mogelijk, die de regulering van de bloedsuikerspiegel ondersteunt.

Bij suikerziekte is het vooral heel belangrijk om uw kat op vaste momenten te voeren, te prikken en regelmatig te controleren.

Neem contact op

Heeft u vragen over Suikerziekte, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op