Schildklieraandoening

Vooral bij oudere katten zien we regelmatig schildklieraandoeningen. Bijna altijd is er sprake van een te snel werkende schildklier, ook hyperthyreoïdie genoemd.

Katten vertonen dan de volgende symptomen:

  • Vermageren, ondanks een zeer goede eetlust
  • Onrustig, hyperactief
  • Veel drinken, veel plassen

In een vergevorderd stadium van deze ziekte zal de kat steeds minder gaan eten, een zieke, slome indruk maken en broodmager zijn. Herkent u bovenstaande symptomen bij uw kat, dan is het verstandig om op consult te komen. Via een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of het om een schildklieraandoening gaat.

Een te snel werkende schildklier wordt veroorzaakt door een goedaardige (schildklier)tumor in de schildklier die teveel (schildklier)hormoon produceert.

kat behandeling

Behandeling Schildklieraandoening

Een schildkieraandoening kan op verschillende manier behandeld worden.

  • Operatief verwijderen van het tumorweefsel
  • Behandeling met radio-actief jodium
  • Behandeling met behulp van dagelijkse medicatie (tablet, vloeistof of zalf) is een goed alternatief. Die blijft dan wel levenslang nodig. Vanwege de veelal hoge leeftijd bij een schildklieraandoening is dit vaak de keuze.
  • Kies voor dieetvoeding.

Dieetvoeding en medicatie remmen de afgifte van schildklierhormoon. De symptomen nemen hierdoor langzaam af en de kat neemt weer toe in gewicht.

Bij elke schildklierpatiënt worden de behandelmogelijkheden uitgebreid besproken, zodat u de meest geschikte optie voor uw kat kunt kiezen.

Na de diagnose van een schildklieraandoening blijven wij regelmatig via bloedonderzoek de schildklierwaarden controleren. Ook worden dan de nierwaarden gecontroleerd, omdat dit vaak samen gaat.

Zo blijven wij zicht houden op de gezondheid van uw kat en kunnen we zo nodig de behandeling aanpassen.

Neem contact op

Heeft u vragen over Schildklieraandoening, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op