Het gebit

Een kat is geen kleine hond!

Een kat is een vleeseter, een carnivoor en daarop is het gebit afgestemd.

Katten worden zonder tanden geboren en hebben vanaf 6 weken hun volledige melkgebit. Tussen de 3 en de 6 maanden wisselt de kat het volledige gebit! Het volwassen gebit van een kat bestaat uit kleine snijtanden (12), scherpe en lange hoektanden (4) en snijdende kiezen (14). De elementen vallen bij een normale stand precies tussen en over elkaar heen.

Gebitsproblemen bij de kat

Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich op de gebitselementen afzet. Het bestaat vooral uit voedselresten, slijm en bacteriën (onder andere melkzuurbacteriën) die de suikers en de koolhydraten in de mond afbreken tot zuur. Tandplak zit overal, dus ook tussen de gebitselementen. Als tandplak niet dagelijks verwijderd wordt, kan het verkalken. Verharde tandplak wordt tandsteen genoemd. Tandsteen maakt het oppervlak van de tanden ruwer waardoor er gemakkelijker tandplak blijft zitten.

Door tandplak en tandsteen raakt het tandvlees geïrriteerd, het wordt gevoelig, gaat snel bloeden en op den duur trekt het zich terug. Uiteindelijk kunnen kiezen en tanden dan tot aan de wortels ontstoken raken.

Een goede gebitsverzorging is dus erg belangrijk.

behandeling kat gebit

Specifieke problemen van het kattengebit

Bij katten komen vaker beschadigingen aan de tandhals voor (overgang van glazuur naar cement). Dit kan leiden tot heftige ontstekingen van tand en tandvlees. Dat is niet alleen heel pijnlijk, maar vaak ook is het trekken van de tand of kies de enige oplossing nog.

Tanden poetsen

Een goede tandhygiëne is dus heel belangrijk! Poetsen is de beste manier om het gebit schoon te houden, maar zeker niet de gemakkelijkste bij een kat.

Hoe pak ik dat aan?

Doe dit vooral heel rustig en met veel geduld en begin niet pas, als er al problemen zijn.

Begin met elke dag de kat even op schoot te nemen en masseer alleen maar de wangen over de kiezen. Als dit goed gaat, kun je proberen om de lippen iets op te trekken zodat de tanden en kiezen zichtbaar worden. Ook dit moet elke keer beloond worden, zodat het een leuke ervaring blijft.

Daarna beginnen we met tandpasta. Gebruik altijd speciale tandpasta voor dieren (er zit een lekker smaakje aan en kan worden doorgeslikt. Nooit mensentandpasta gebruiken!). Laat je kat een beetje tandpasta oplikken van je hand. De volgende stap is om met een gaasje of vingerborstel een klein beetje tandpasta over de tanden te bewegen. Begin niet direct achterin en poets nooit de binnenkant van de tanden/kiezen. Dit is gevaarlijk voor jezelf en eigenlijk niet nodig. Als een borstel te heftig is voor de kat kun je met een gewoon gaasje de plak van de tanden wrijven. Je kunt het gaasje in mondwater of tandpasta deppen. Daarna wrijf je over de tanden heen, zodat de plak wordt verwijderd.

Soms komt het voor, dat het poetsen echt niet lukt.

Er zijn alternatieven om het gebit dan schoon en gezond te houden.

Wij hebben speciale voeding voor een gezond gebit. De brokken zijn extra groot met een speciale structuur, waardoor tijdens het kauwen het gebit gereinigd wordt van tandplak. Deze voeding bevat ook extra toegevoegde stoffen die bacteriën bestrijden, die zorgen voor een frisse adem en die helpen voorkomen dat tandplak omgezet wordt in tandsteen. Daarnaast hebben we mondwater (aquadent) voor dieren: dit helpt ontsteking en tandplak te bestrijden en bevordert een frisse adem. U kunt dit mondwater als poetsmiddel op een gaasje gebruiken of in lage dosering dagelijks aan het drinkwater toevoegen.

Gedurende het gehele jaar kunt u bij ons een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole. Op basis daarvan adviseren wij u over de mondverzorging van uw kat; wat is nodig en hoe kunt u dat het beste aanpakken.

Neem contact op

Heeft u vragen over Het gebit, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op