Blaasgruis

Wat is blaasgruis?

Blaasgruis zijn kleine steentjes, die in de blaas gevormd worden door kristallen die samenklonteren. Er komen 2 soorten steentjes voor: struviet (meest voorkomend) en oxalaat. Het risico van blaasgruis is dat de steentjes vast kunnen komen te zitten in de plasbuis.

De oorzaak van blaasgruisPoes

Waardoor het exact ontstaat is onduidelijk. Aanleg speelt een rol, maar ook bepaalde omstandigheden vergroten de kans op ontstaan van blaasgruis, zoals te weinig beweging, overgewicht, te veel zouten in de voeding of te weinig drinken.

Symptomen

Zowel katers als poezen kunnen deze kwaal krijgen. We denken aan blaasgruis, als een kat meerdere keren alleen kleine plasjes doet, onrustig is, perst op de bak en/of bloed bij de urine heeft.

Bij katers is het risico op vastlopen van de gruis groter, omdat de langere plasbuis bij katers vlak voor de penis smaller wordt. Dat kan tot verstopping van de plasbuis leiden, wat ernstig tot levensbedreigend (acute niervergiftiging) kan zijn.

Neem daarom direct contact met ons op als uw kater plasproblemen heeft.

Behandeling

Als de kat redelijk gezond is en er geen sprake is van verstopping, is een behandeling met medicijnen afdoende.

Als er wel een verstopping is, dan moet de kat gekatheteriseerd en de blaas gespoeld worden. Dat betekent een opname in de kliniek.

Als bij een kat blaasgruis voorkomt, is aangepaste voeding levenslang noodzakelijk. Door de speciale voeding wordt de urine zuurder, waardoor het gruis oplost. Tevens gaat de kat hierdoor meer drinken en plassen, waardoor de blaas goed doorspoelt.

In uitzonderlijke gevallen kan de blaasgruis en de klachten terugkomen. Dan is vervolgonderzoek en mogelijk een operatie nodig.

Neem contact op

Heeft u vragen over Blaasgruis, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op