Ziektes door tekenbeten

In principe is een tekenbeet bij een hond niet gevaarlijk, zolang de teek maar op tijd verwijderd wordt. Toch kan een tekenbeet bij je hond net als bij mensen voor gezondheidsproblemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat je een tekenbeet bij je hond kunt herkennen, weet te verzorgen en dat je voorzorgsmaatregelen treft om te voorkomen dat het (nog) een keer gebeurt.

Een tekenbeet is een beet van een bloedzuigend klein spinnetje dat zich doorgaans vastklampt aan muizen, ratten, konijnen, honden, katten en mensen. De teek kan ernstige ziektes bij zich dragen en deze ook overdragen aan dieren en mensen.

honden in bosVaak wordt er gedacht dat een teek in hoge bomen zit en zich laat vallen zodra er een mens of dier voorbij komt, maar dit is niet waar. Teken zitten op hoog gras of in hoge struiken, en klemmen zich vast aan mensen of dieren wanneer zij langslopen. Teken zuigen zich vervolgens vol met bloed en laten na een dag of 5 los.

De meest voorkomende ziekte die teken kunnen voortbrengen is de ziekte van Lyme. Dit kan zowel bij honden als bij mensen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Een teek die zich recentelijk in de huid van jouw hond heeft genesteld zal te herkennen zijn als een zwart klein stipje dat niet gemakkelijk loslaat. Je zult de teek misschien voelen tijdens het aaien.

Het is van belang dat je de teek goed verwijderd. Je moet de teek dus absoluut niet met grof geweld willen verwijderen, of hem willen bestoken met alcohol. De teek zal hierdoor alleen maar eerder speeksel loslaten waardoor de kans op een besmetting erg groot is.

Het beste kun je een teek verwijderen met een tekentangetje, of een pincet. Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid van de hond te pakken. Draai of schuif hem vervolgens rustig uit de huid. Als je de teek te snel uit de huid trekt, zal de kop in de huid blijven steken. De kans op infectie is dan kleiner, maar nog niet weg. De kop zal er vervolgens, net als een splinter, vanzelf uitvallen.

Het is verstandig om de vacht en huid van uw hond te controleren zodra u in een bos, park of weiland met hoog gras bent geweest. Je kunt dit het makkelijkst doen door de vacht even te kammen.

Hoe voorkom je een tekenbeet bij een hond?

Behandel uw hond of kat preventief tegen teken met goede veilige middelen. Dit kan doormiddel van een tablet, door druppels in de nek of door een band. Op de praktijk kunnen wij u daar goede informatie over geven.

Ziekte van Lyme ( borreliose)

Bijna een kwart van de honden in Nederland hebben antistoffen tegen Borrelia. Ze krijgen echter niet allemaal ziekteverschijnselen. Als ze ziek worden, vertonen ze lusteloosheid, koorts, minder eetlust en wisselende kreupelheid door gewrichtsontstekingen.

Babesiose (piroplasmose)

Babesiose wordt veroorzaakt door parasieten die worden overgebracht door bepaalde teken in heel Europa.

De parasiet tast de rode bloedcellen aan, die als gevolg hiervan kapot gaan.  De hond wordt erg ziek en kan zelfs overlijden. De belangrijkste symptomen zijn: bloedarmoede, hoge koorts en het plassen van rode urine.

Ziektes door tekenbeten: Ehrlichiose (rickettsiose)

De parasiet die deze ziekte veroorzaakt tast de witte bloedcellen aan. Erlichiose kan een acuut en een chronisch verloop hebben.  Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Dieren die chronisch ziek zijn vermageren en hebben een grotere neiging tot bloedingen.

Neem contact met ons op