Uitwendige parasieten bij uw hond

Uitwendige parasieten bij uw hond? Dierenartsen van Diergeneeskundig Centrum West kunnen helpen bij de behandeling hiervan.

Vlooien

Omdat vlooien hardnekkig zijn, is preventie het allerbelangrijkst. Voorkom dat uw hond vlooien oploopt! Naast goede hygiëne is preventieve bestrijding van belang.

Bestrijding is belangrijk om de volgende redenen:

  • Vlooien veroorzaken jeuk.
  • Vlooien zuigen het bloed van uw pup/hond op. Een ernstige besmetting bij jonge pups kan leiden tot bloedarmoede.
  • Vlooien kunnen een allergische reactie veroorzaken. De hond reageert hierop met een uitgebreide huidontsteking die erg jeukt.
  • Vlooien kunnen met wormeieren besmet zijn. Wanneer de hond de vlo oplikt, wordt de hond besmet met deze wormeieren.

Heeft mijn hond vlooien?

Als u in de vacht van uw hond of in de kam kleine zwarte korreltjes ziet, kan dit duiden op vlooien. Wanneer u deze korreltjes op een witte ondergrond legt en ze nat maakt, geven ze (roest) rood af. Dit zijn de zogenoemde ‘vlooienpoepjes, die voornamelijk uit het bloed van de hond of kat bestaan.

In de zomer is de kans op vlooien het grootst. Maar omdat vlooien het gehele jaar voorkomen, is het dus van belang de hond het hele jaar rond preventief te behandelen.

In onze praktijk zijn verschillende bestrijdingsmiddelen te verkrijgen en uiteraard kunnen we u hierbij adviseren.

Teken

Teken zijn beestjes die zich vanuit het struikgewas of hoog gras op de hond laten vallen. Ze graven hun kop in de huid van de hond om bloed te zuigen. Ze komen bijna het gehele jaar voor in Nederland, alleen in strenge winters minder.

Risico’s

Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de Ziekte van Lyme. In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met de ziekte van Lyme. Deze vormen dus een aanzienlijk risico voor mens én dier.

De laatste jaren zijn in Nederland ook enkele gevallen van Babesiose aangetroffen. Maar vooral in het buitenland (Zuid-Europa) komt het voor dat teken parasieten die gevaarlijk zijn voor uw hond kunnen overbrengen. Een goede tekenband en een enting tegen Babesiose kunnen dit voorkomen.

Preventie en behandeling

Als bescherming kunt u uw hond behandelen met een combinatiemiddel (pipet of tablet) wat ook vlooien aanpakt. Ook zijn er halsbanden verkrijgbaar die uw hond minimaal een halfjaar beschermen.

Eveneens is het mogelijk om uw hond te laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme.

Neemt u uw hond mee naar het buitenland (richting het zuiden) dan is een goede tekenbescherming extra belangrijk. Informeer in onze praktijk naar de beste oplossing voor uw hond.

Blijf altijd alert op teken in de vacht van uw hond!

Als u de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op een besmetting minimaal.

Er zijn speciale tekentangetjes verkrijgbaar. Hiermee verwijdert u de teek in een draaiende beweging, dus niet trekken! Het is niet verstandig de teek eerst te verdoven met bijvoorbeeld alcohol.

behandeling hond

Mijten

Mijten zijn microscopisch kleine spinachtige beestjes. Zij kunnen schurft veroorzaken, vooral in de huid of in de oren van de hond.

Er zijn verschillende soorten mijten. Daarom is het belangrijk dat de dierenarts met behulp van een preparaat onder de microscoop de diagnose stelt, zodat een goede behandeling voorgeschreven kan worden.

De verschillende mijten die in Nederland voorkomen zijn:

  • Sarcoptesmijt
  • Demodexmijt (jeugdschurft)
  • Cheyletiellamijt

Sarcoptesmijten

Sarcoptesmijten boren tunnels in de huid en leggen daarin hun eitjes. De symptomen zijn enorme jeuk en haaruitval. In huidafkrabsels kan deze mijt aangetoond worden. De therapie omvat een wasbehandeling met een voorgeschreven insecticide en/of een behandeling met Stronghold-druppels. Deze mijt kan ook op de mens goed gedijen.

Demodexmijten

Demodexmijten leven in de haarfollikels van de jonge hond (tot ongeveer 1 jaar). Besmetting vindt plaats via de moederhond tijdens de zoogperiode. Kenmerken van jeugdschurft zijn kleine kale plekjes aan kop, snuit, voorpoten of rond de ogen. De hond heeft weinig tot geen jeuk. Therapie: wassen met een insecticide of druppelen mee een speciaal preparaat tussen de schouderbladen.

Cheyletiellosis

Cheyletiellosis wordt veroorzaakt door een in de opperhuid levende schurftmijt. De aandoening is uiterst besmettelijk. Symptomen: soms wel en soms geen jeuk, veel los haar, veel huidschilfers. De mijt kan in een huidafkrabsel worden aangetoond. Deze aandoening is te behandelen met antiparasitica. Ook alle andere zoogdieren in huis dienen behandeld te worden. Besmetting met Cheyletiellosis kan door de hond overgedragen worden op de mens.

Oormijt komt voor in de uitwendige gehoorgang van de hond. Vooral jonge dieren zijn hier gevoelig voor. De oren zijn dan vaak gevuld met donkere korrelige oorsmeer en geven veel jeuk. Oormijt kan goed behandeld worden met Stronghold druppels.

Luizen

Luizen kun je met het blote oog goed zien,. Ze nestelen zich op warme, dichtbehaarde plekken, zoals de oorbasis, de hals en de staart. Een hond met luizen heeft heftige jeuk en vaak een ruikende en slecht verzorgde vacht. Er zijn bloedzuigende luizen (deze kunnen bij grote aantallen bloedarmoede veroorzaken) en luizen die leven van huidschilfers. Therapie: dikke vacht scheren en behandelen met een vlooienmiddel.

Neem contact op

Heeft u vragen over Uitwendige parasieten, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

 

Neem contact met ons op