Reizen met uw hond

Uw hond mee op reis, waar moet u aan denken? Dierenartsen van Diergeneeskundig Centrum West geven u graag advies.

De juiste documenten en vaccinaties

Wanneer u uw hond mee neemt naar het buitenland heeft u in ieder geval nodig:

 • Een geldig Europees dierenpaspoort.
 • Een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës) met penning. Voor de meeste Europese landen dient deze minimaal 3 weken voor vertrek toegediend te worden!
 • Een goede identificatie in de vorm van een chip.

Voor landen buiten de EU gelden soms extra regels. Het gaat dan vaak om bloedonderzoeken, gezondheidsverklaringen en invoer-vergunningen. Neem minimaal 7 maanden voor vertrek contact op met uw dierenarts, zodat u goed op de hoogte bent van de geldende regels. Voor meer specifieke informatie per land kunt u kijken op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren.  www.licg.nl of u kunt contact met ons opnemen .

Bescherming tegen teken

Bescherm uw dier in het buitenland tegen teken! In het buitenland komen door teken overgebrachte ziektes (zoals de ziekte van Lyme, Babesia en Ehrlichia) veel vaker voor dan in Nederland. Daardoor is de kans dat uw hond een van deze gevaarlijke, soms dodelijke ziektes oploopt veel groter.

Dus:

 • Bescherm uw hond door het omdoen van de Scalibor® tekenband: deze tekenband werkt gedurende 5 tot 6 maanden en dient minimaal 2 weken voor vertrek omgedaan te worden. Een belangrijk bijkomend voordeel van de Scalibor tekenband is dat hij ook goed werkzaam is tegen de zandvliegjes die Leishmaniose veroorzaken en muggen. Het is niet geregistreerd als anti-vlooienmiddel.
 • Dien Advantix® pipetten toe: Advantix® werkt tekenwerend en tekendodend. Deze pipetten beschermen gedurende 3 weken tegen de teek die Babesiose veroorzaakt en 4 weken tegen de teek die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Verder heeft Advantix® ook een goede afwerende werking tegen zandvliegen, stalvliegen en muggen gedurende 2 weken. De werking blijft doeltreffend na contact met water.

Verder controleert u uw huisdier dagelijks op teken, want geen enkel middel werkt voor 100%. Mocht u teken zien, verwijder deze met een tekenpincet.

Bescherming tegen zandvliegen/muggen

Beten door zandvliegen en muggen in het buitenland kunnen ernstige gevolgen hebben. De zandvliegen kunnen de ziekte Leishmania veroorzaken en besmette muggen dragen Hartworm over.

Hoe kan ik mijn hond beschermen?

 • Met de Scalibor® tekenband. Door zijn lange werkingsduur ook geschikt voor langere vakantieperiodes.
 • Door middel van toediening Advantix® pipetten. Dit is werkzaam tegen zandvliegjes gedurende 2 weken. Hierdoor is het vooral geschikt voor kortere vakantieperiodes.
 • Door uw huisdier zoveel mogelijk binnen te houden tijdens de schemering.
 • Door uw huisdier te ontwormen met Milpro® ontwormings-tabletten volgens het behandeladvies voor de preventie van hartworm. Alleen deze tabletten werken tegen een eventueel opgelopen hartworminfectie! Behandeladvies voor preventie van hartworm:
  • Korte vakanties (1-28 dagen):Ontwormen op dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst.
  • Vakanties langer dan 28 dagen: Ontwormen op dag 28 (na 4 weken dus). Daarna elke 4 weken ontwormen.

Middelen tegen reisziekte

Cerenia® is een nieuw middel tegen reisziekte en sinds 2007 geregistreerd hiervoor. Ze zijn maar liefst in 93% van de gevallen van reisziekte effectief. Deze tabletten zijn bij ons verkrijgbaar en hoeven slechts eenmalig te worden gegeven. De werkingsduur houdt gedurende 12 uur aan.

(Dieet)voeding/medicatie

Voeding die uw hond gewend is in Nederland is niet altijd in het buitenland verkrijgbaar; neem daarom voldoende (dieet)voeding mee op reis.

Neem contact op

Heeft u vragen over Op reis, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op