Ontwormen hond

Waarom is ontwormen belangrijk?

Ontworm uw hond regelmatig ; honden kunnen namelijk erg ziek worden van wormen. Het zijn parasieten die in de darmen van de hond leven en kunnen ernstige diarree veroorzaken evenals de conditie van de hond aan tasten.

Honden kunnen met wormen besmet worden door vlooien en luizen, andere besmettingswegen zoals de bodem, het water of het eten van besmet voedsel. De belangrijkste wormen zijn rondwormen (spoelwormen, haakwormen, zweepwormen en hartwormen) en lintwormen.

behandeling hond

Spoelwormen

Spoelwormen leven vrij in de dunne darm en voeden zich met het daar aanwezige voedsel. Het zijn witte tot roodgele, ronde wormen met een lengte van 5-18 cm.  Hun eieren komen met de ontlasting naar buiten en worden door dezelfde hond (via de bek door likken aan de anus) of een andere hond (likken aan met eieren besmet gras) opgenomen. De larven trekken vanuit de darmen via de lever naar de longen. Via de longaders belanden ze in het hart en met de grote bloedsomloop worden ze zo over allerlei organen verspreid (spieren, nieren, hersenen, lever en longen). Daar kapselen ze zich in en kunnen maandenlang in leven blijven.

Vooral jonge honden kunnen overlijden aan een zware spoelwormbesmetting. De darm kan verstopt raken door een massa wormen en daardoor scheuren. Er kan geelzucht ontstaan wanneer het galkanaal verstopt raakt. Larven van deze wormen gaan rondreizen in het lichaam en kunnen lever en longen aantasten en mogelijk zenuwstoornissen in de hersenen veroorzaken.

Ook mensen (en vooral kinderen) kunnen een spoelworm-besmetting oplopen. De symptomen zijn:

  • astma-achtige klachten
  • pijnlijke spieren (zoals bij een griep)
  • in een enkel geval: ernstige oogafwijkingen
  • Reden te meer om uw hond goed tegen spoelwormen te behandelen.

Haakwormen

Tot voor kort kwamen haakwormen alleen in subtropische gebieden zoals Zuid-Europa voor. Maar we treffen ze nu meer en meer in Nederland aan. De larven van de haakwormen dringen via slijmvliezen en de huid het lichaam in en veroorzaken kleine bloedinkjes in de darm, die bij uw hond tot diarree en bloedarmoede kunnen leiden. Ook mensen kunnen worden besmet via huidcontact met larven op het strand of op vochtige grond, waarbij sterk jeukende ontstekingen het gevolg kunnen zijn.

Zweepwormen

De zweepworm heeft de vorm van een zweep, met een draadvormig deel voor gevolgd door een kort en dik deel achter. Dit dunne deel zet zich vast in het slijmvlies van de dikke darm of de blinde darm en het achterste deel hangt vrij in de darm. U hond merkt niet direct iets van de besmetting, maar bij zware infecties ontstaat bloederige diarree, soms vermagering en bloedarmoede. Deze worm is niet besmettelijk voor de mens.

Hartwormen

hondStekende muggen brengen de hartworm over naar uw dier, besmettelijke larven worden in de huid gebracht. De volwassen hartwormen nestelen zich in longvaten in het rechterhart waar ze voor heel veel problemen kunnen zorgen. Bij zware infecties kunnen hart- en longproblemen optreden met de dood tot gevolg. Vroeger zagen we de hartworm alleen in warmere gebieden, maar het besmettingsgebied is helaas uitgebreid.

Bent u met uw hond op reis geweest naar Midden- of Zuid-Europa, dan kunt u uw hond bij terugkeer na een maand behandelen met ontwormingstabletten. Bij verblijf langer dan een maand in het buitenland moet de hond maandelijks behandeld worden.

Lintwormen

Een hond kan besmet raken met lintwormen door het eten van bijvoorbeeld muizen, vogels, rauw vlees en vlooien. Na besmetting kunnen lintwormen een ontsteking van de darm en braken of diarree veroorzaken, hoofdzakelijk bij jonge of ondervoede dieren. Mensen kunnen ook met lintworm besmet raken, waarna het belangrijkste symptoom irritatie van de anus is. Indien u “rijstkorrels” ziet in de ontlasting van uw hond: behandel dan meteen!

Hoe vaak uw hond ontwormen?

Ontworm uw hond regelmatig! Een worminfectie is niet direct zichtbaar aan uw hond, waardoor dit nogal eens wordt vergeten.

Het is wel van groot belang om met de gevolgen van infecties voor uw huisdier en uw omgeving rekening te houden. Met name besmetting met spoelworm uit de omgeving vindt bij kleine kinderen makkelijk plaats. Voorkom daarom de uitscheiding van eitjes in de omgeving door regelmatig uw huisdier te ontwormen.

Ontwormen hond: De Europese richtlijnen voor een goede ontworming van uw hond:

Pups: 2, 4, 6, 8 weken leeftijd. Daarna maandelijks tot een leeftijd van 6 maanden. Vanaf 6 maanden leeftijd: 4x per jaar (elke 3 maanden) ontwormen.

Neem contact op

Heeft u vragen over Ontwormen hond, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op