Hondenbelasting

Sinds 1 januari 2019 is de hondenbelasting in de gemeente Dronten afgeschaft. In Kampen betaalt u deze wel! Het is een gemeentelijke beslissing of hondenbelasting betaald moet worden.

Waarom bestaat de hondenbelasting?

Het is de belasting die u betaalt voor het hebben van een hond. De gemeente heeft kosten voor het bijhouden van uitlaatvelden. Daarnaast probeert de gemeente te voorkomen dat bewoners overlast hebben van ontlasting van honden in de leefomgeving.

Niet iedereen betaalt hondenbelasting. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u een blindengeleidehond, hulphond of politiehond heeft. In dat geval hoeft u geen belasting te betalen. Ook voor honden jonger dan drie maanden en nog aanwezig bij de moederhond betaalt u geen hondenbelasting.

Wie betaalt hondenbelasting?

De eigenaar van een hond betaalt hondenbelasting. Degene die de aanslag gemeentelijke belastingen krijgt, ontvangt ook de aanslag hondenbelasting. Of u hondenbelasting betaalt hangt af van de gemeente waarin u woont. In Dronten hoeft u geen belasting te betalen maar in Kampen wel. De tarieven verschillen ook per gemeente.

Heeft u een nieuwe hond of geen hond meer?

Zodra u een hond heeft, meldt u deze aan. Als uw hond is overleden, u verhuist of u heeft de hond verkocht, meldt u deze af. Het is wel belangrijk dat u een bewijs heeft van uw dierenarts wanneer uw hond is overleden, of dat u de gegevens van de nieuwe eigenaar heeft wanneer u de hond heeft verkocht. Dit geldt ook wanneer uw hond is verhuisd.

Gemeentes kunnen aan uw deur komen om te controleren of u een hond heeft en hoeveel.

Komt u in aanmerking voor een vrijstelling als u een hulphond heeft?

Als u een hulphond heeft wordt deze vrijgesteld. Bij de aanmelding van uw hond stuurt u een bewijsstuk mee waaruit blijkt dat uw hond een hulphond is.

Moet u aangifte doen?

Ja. Iedereen die één of meerdere honden houdt, is verplicht hiervan bij de gemeente aangifte te doen als uw gemeente hondenbelasting heft.

 

behandeling hond

Neem contact op

Heeft u vragen over Hondenbelasting, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op