H.D. en/of E.D.

Heupdysplasie en elleboogdysplasiebij de hond

Aangeboren erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie(H.D) en elleboogdysplasie (E.D) komen vooral voor bij de wat grotere rassen. Onze dierenartsen bij Dierengeneeskundig Centrum West kunnen helpen met advies, begeleiding en behandeling.

Heupdysplasie bij de hond

We spreken van een heupdysplasie wanneer de aansluiting tussen de kop en kom van het heupgewricht niet goed is. Deze aandoening is vaak erfelijk bepaald, maar ook zaken als overbelasting en/of verkeerde bewegingen en verkeerde voeding in de groeiperiode kunnen de klachten verergeren

Koopt u een gevoelig ras (alle grote rassen; voornamelijk de labrador retriever, golden retriever, duitse herder, dogachtigen, etc.) vraag na of er bij de voorouders sprake was van H.D. Het is eveneens belangrijk om rekening te houden met voeding en beweging.

Hond in wachtkamer

Elleboogdysplasie hond

Elleboogdysplasie (E.D.) is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in het ellebooggewricht. Dat zijn onder andere  Osteochondrose Dissecans (O.C.D.), Los Processus Coronoïdeus (L.P.C.), Los Processus Anconeus (L.P.A.),  incongruentie (spaakbeen en ellepijp sluiten niet goed aan) en trauma. Behalve bij een trauma, treden de symptomen vaak voor het eerst op tussen de 4 en 9 maanden. Hierbij speelt erfelijkheid de grootste rol, maar zijn beweging en voeding ook heel belangrijk.

U kunt altijd bij ons terecht voor meer informatie. Wij adviseren graag over voeding die speciaal is ontwikkeld voor een goede en gezonde ontwikkeling van het skelet.

Vanaf 1 of 1.5 jaar leeftijd kunt u op onze praktijk terecht voor officiële röntgenfoto’s zodat uw reu of teef ingeschreven gebruikt kan worden voor de fokkerij.

Neem contact op

Heeft u vragen over H.D. en/of E.D., of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op