Fokken met de hond

puppiesEen nestje fokken met uw hond is leuk om mee te maken, maar vraagt zal ook veel van uw tijd en aandacht vragen. Daarnaast brengt het extra kosten en kunnen onvoorziene problemen optreden met zich meebrengen. Onze dierenartsen bij Diergeneeskundig Centrum West kunnen u hierbij adviseren.

Informatie voor een rashond met stamboom kunt u verkrijgen via de betreffende rasvereniging. Daar vindt u alle informatie en eisen die gesteld worden aan fokdieren. Heeft u een hond zonder stamboom, fok dan alleen met volledig gezonde dieren met een goed karakter. U kunt bij twijfel altijd met uw dierenarts overleggen of het verstandig is een nestje te fokken.

Dekking en dracht van de hond

Vanaf 18 maanden mogen teefjes hun eerste nestje krijgen. In totaal mogen teefjes maximaal 5 nestjes krijgen. Ze mogen maximaal één nestje per 12 maanden krijgen.

Tweemaal per jaar worden teefjes loops, zo een loopsheid duurt zo’n 3 weken. Het teefje kan het best gedekt worden tussen dag 10 en 14 van de loopsheid. Met een progesteronbepaling kan het juiste dektijdstip bepaald worden. Hiervoor nemen we wat bloed af bij uw hond en u krijgt meteen de uitslag met bijbehorend advies.

Soms kan een natuurlijke dekking niet lukken en is kunstmatige inseminatie (K.I.) een mogelijke oplossing. Hiervoor neemt de dierenarts zaad af bij de reu en controleert de kwaliteit microscopisch. Als het zaad goed is wordt het via K.I. ingebracht bij de teef.

De dracht van een hond duurt om en nabij 9 weken. Na ongeveer 4 weken kan een echo worden gemaakt om te zien of de hartjes kloppen. Tijdens de 10 laatste dagen van de dracht kan het aantal pups bij benadering worden bepaald door middel van een röntgenfoto. Hierdoor weet u wat u kunt verwachten, zeker fijn bij een eerste nestje.

Vanaf de 6de week ziet u de teef snel dikker worden. Voor de gezonde groei van de pups heeft zij dan meer voeding nodig. Het beste kunt u haar puppybrokjes voeren, in meerdere porties per dag. Zeker tegen het eind van de dracht zal ze maar kleine porties tegelijk eten.

De bevallingpuppies

Signalen die erop wijzen dat de teef gaat bevallen:

  • 12-24uur vóór de bevalling daalt de lichaamstemperatuur met 0,5-1,5⁰C. Vanaf de 8e week kunt u bij uw teef dagelijks de temperatuur opnemen, zodat u weet wat haar normale temperatuur is.
  • Onrust, verminderde eetlust, hijgen, soms graven en krabben.
  • Vanaf 2 dagen vóór de bevalling is er heldere, slijmerige uitvloeiing. Als deze lichtgroen of bloederig wordt, is de ontsluitingsfase begonnen.

Het is afhankelijk van het aantal pups en hun grootte hoe lang de bevalling duurt.  Een eerste nestje duurt meestal ook wat langer. Pups worden zowel in kop- als stuitligging geboren, dit is normaal. Tussen de geboorte van twee pups kan gemiddeld wel 45 minuten zitten.

Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts? Als:

  •  de teef 30-45 minuten blijft persen en er geen pups komen.
  •  een pup er half uit is, maar ondanks persen niet verder komt.
  •  de teef erg verzwakt is of ziekteverschijnselen vertoont en de bevalling vordert niet.
  •  er abnormale uitvloeiing te zien is (donkere stinkende uitvloeiing).

Het kan zijn dat in één van deze gevallen een ingreep, bijvoorbeeld een keizersnede nodig is. In onze praktijk kunt u dat vanwege jarenlange ervaring en moderne apparatuur gerust aan ons overlaten, ook bij de risicorassen.

Na de geboorte

Na de geboorte likt de moeder haar pups schoon. Als ze dat niet doet, kunt u ze droogwrijven met een handdoek. Maak tevens de neus en bek schoon, zodat ze kunnen ademen.

Voeding

Het is belangrijk dat de pups zo snel mogelijk bij hun moeder gaan drinken. Zo krijgen ze de eerste belangrijke melk, die veel energie en antistoffen bevat.

Goed gevoede pups zijn rustig en vallen na het drinken snel in slaap. Om te weten of ze goed groeien, is het van belang om dagelijks bij te houden hoeveel ze wegen.

Zolang de pups van moedermelk afhankelijk zijn, mag de moederhond onbeperkt puppybrokjes eten. Vanaf 3 weken krijgen de pups zelf ook puppyvoeding bij gevoerd.

behandeling hond vaccinatie

Behandelingen en vaccinaties

Wormenbestrijding moet al op jonge leeftijd gebeuren. Via de moedermelk krijgen de pups namelijk de wormeitjes al binnen. Ontwormen moet al beginnen bij de leeftijd van 2 weken en daarna tweewekelijks tot de pups 2 maanden oud zijn. Vanaf dat moment elke maand tot ze een half jaar oud zijn. Ontwormen kan met een pasta of met tabletjes.

Zo nodig kunt u de pups vanaf 2 dagen oud tegen vlooien behandelen met Frontline spray®.

De pups krijgen hun eerste vaccinatie tegen Hondenziekte en Parvo bij de leeftijd van 6 weken. U ontvangt dan een vaccinatieboekje, waarin alle entingen voortaan genoteerd worden. Als u uw hond mee wilt nemen naar het buitenland, is een Europees dierenpaspoort vereist.

puppiesDe pups moeten ook gechipt worden rond de leeftijd van 7 weken. Fokkers die bij een rasvereniging aangesloten zijn, kunnen het chippen laten doen door de Raad van Beheer. Als dat niet het geval is, kunt u de pups laten chippen, gelijktijdig met de eerste vaccinatie, bij de dierenarts.

De chipnummers worden meteen door ons geregistreerd u bij een databank. U zult zelf een UBN nummer aan moeten vragen bij RVO.

Bij verkoop van een pup naar het buitenland, gelden strenge regels. De belangrijkste is dat de pup gevaccineerd moet zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie kan toegediend worden vanaf de leeftijd van 12 weken. Daarna geldt nog een wachttijd van 3 weken, voordat de pup mag vertrekken. Dat houdt in, dat een pup op zijn vroegst vanaf de leeftijd van 15 weken de grens over mag.

Neem contact op

Heeft u vragen over Fokken met de hond, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op