Angst bij vuurwerk

Adviezen bij vuurwerkangst voor uw hond

Help uw hond minder bang te zijn voor vuurwerk. Angst voor (zeer) harde geluiden, zoals vuurwerk is een veelvoorkomend probleem bij honden.

Dergelijke angst kan zich zelfs ontwikkelen tot een geluidsfobie, die steeds heftiger kan worden. Bij een geluidsfobie is er sprake van volledige paniek en dagenlange stress.

Om een fobie te voorkomen is het belangrijk de angst voor harde geluiden te verminderen door een goede training of behandeling.

Angst bij vuurwerk: vergroot het gevoel van veiligheid

Een hond, die angstig is voor vuurwerk probeert te vluchten. Deze zoekt dan een veilige plek.

In huis zoekt de hond veiligheid op een plaats waar het geluid minder hoorbaar is.

Als uw hond al zo’n plek binnenshuis heeft (in de bench of onder een tafel), dan kunt u deze veiliger maken door dekens op de vloer of over de tafel/bench te leggen, zodat het geluid en de lichtflitsen worden gedempt. U kunt de hond een t-shirt met uw geur geven om hem/haar gerust te stellen en eventueel een kauwbot of gevulde Kong om hem/haar af te leiden. Verder is aan te raden voldoende ventilatie, vrije in- en uitloop van de verstopplek en muziek om de knallen te camoufleren.

Als de hond uit angst gaat graven, dan kunt u dekens of een stapel badhanddoeken neerleggen, zodat deze de vloer niet beschadigt, de poten niet bezeert en zich ertussen kan verstoppen.

Preventieve maatregelen

Ter aanvulling kunt u enkele weken vóór de start van het vuurwerkseizoen een Adaptil verdamper installeren, zo dicht mogelijk bij de verstopplaats. Deze verspreidt geruststellende feromonen: een hond-eigen geur die ervoor zorgt dat de hond relaxter reageert op stressvolle situaties. De verdamper werkt 4 weken.

angst bij honden vuurwerk

Angst bij vuurwerk: maak een verstopplek voor uw hond

Als uw hond geen vaste verstopplek heeft en bij harde geluiden maar onrustig heen en weer blijft lopen, dan is het zaak om een verstopplek te maken. Bij voorkeur in de leefruimte, waar de familie verblijft. Daar kunt u in een hoek, zover mogelijk verwijderd van ramen en deuren een bench zetten en die ‘geluidsdicht’ maken met dekens. Train uw hond vervolgens om bij angst naar deze verstopplek te gaan, door hem/haar daar geregeld een koekje, speeltje of gevulde Kong te geven. De verstopplek moet een rustige en veilige plek voor uw hond worden. Blijf in de buurt, zodat de hond u kan zien of horen.

Overige tips voor de vuurwerkperiode

Binnenshuis

  • Zorg dat huisdieren veilig binnen zijn tijdens oudejaarsavond. Sluit ramen en deuren om ontsnapping te voorkomen. Laat huisdieren niet alleen thuis met oud & nieuw.
  • Voorkom blootstelling aan vuurwerkgeluiden zoveel mogelijk. Doe ’s avonds de gordijnen dicht en zet radio of tv aan. Laat uw hond uit in een omgeving waar geen vuurwerkgeluiden hoorbaar zijn of als het rustig is buiten.
  • Verstopt uw hond zich als hij het geluid hoort, laat hem dan in zijn schuilplaats liggen en haal hem er niet uit. Hij voelt zich er veilig.
  • Sluit uw hond niet op in een kamer of in een bench en beperk zijn bewegingsvrijheid niet. Hij kan erdoor in paniek raken.
  • Straf uw huisdier niet voor zijn angst, dit maakt de situatie alleen maar erger.
  • Komt hij steun zoeken door bijvoorbeeld tegen u aan te liggen, ga niet uitgebreid troosten. Gedraag u ontspannen en steun hem wel door uw aanwezigheid.
  • Bij milde angstreacties kan een afleidingsmanoeuvre werken. Speel met uw hond en doe heel vrolijk. Geef hem een kluif of een gevulde Kong. Ontspant hij niet, wil hij niet spelen of kauwen, blijf dan niet aandringen. Breng hem dan naar zijn verstopplek.

Buitenshuis

  • Schrikt uw hond tijdens het wandelen en herstelt hij niet maar blijft hij trekken aan de riem, hijgen of trillen, ga dan naar huis. Hij voelt zich er veiliger en zal sneller herstellen.
  • Om de schrikreactie van uw hond buitenshuis te verminderen adviseren we u om een Adaptil halsband aan te doen. Zorg dat de band voldoende strak zit. Rustgevende feromonen komen vrij, doordat de band wordt verwarmd door het lichaam. Voorkom dat de band nat wordt en laat de halsband voortdurend om. De halsband kan in combinatie met een Adaptil verdamper en/of spray gebruikt worden.

Is uw hond op de laatste dagen van het jaar toch erg gestrest en paniekerig? U kunt ons altijd raadplegen. Er is een medicatie verkrijgbaar om uw hond te helpen ontspannen, nl. het middel Sileo®, geregistreerd voor honden bij angst voor harde geluiden. Dit is een gel die op gewicht gedoseerd wordt en die u kunt toedienen in de wangzak van de hond.

Wij geven deze medicatie alleen af aan de balie als uw hond in de afgelopen 6 maanden door onze dierenarts gezien is.

Neem contact op

Heeft u vragen over Angst bij vuurwerk, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op