Fokken met de fret

Heeft u vragen over fokken met de fret? Bij Diergeneeskundig Centrum West kunt u altijd terecht voor meer informatie en advies. Voordat u begint met het fokken van fretten, is het belangrijk u goed te informeren. Bij fokken komt wellicht meer werk en verantwoordelijkheid kijken dan verwacht! Daarnaast hebben alle pups ook een nieuw en fijn tehuis nodig. We adviseren dit al zo veel mogelijk te regelen voor de dekking.

Vanaf 2 weken na het begin van de zwelling van de vulva (het vrouwelijke geslachtsdeel) kan het vrouwtje worden gedekt. Aangeraden wordt om haar naar het hok van het mannetje te brengen. Verder is het raadzaam om de paring regelmatig in de gaten te houden, aangezien het er soms ruw aan toe kan gaan. Laat ze om deze reden een paar uur tot maximaal een dagdeel samen.

De dracht

De dracht duurt 41 à 43 dagen. Na 3-4 dagen na de dekking schrompelt de vulva: dit betekent dat een eisprong plaatsgevonden heeft. Als de vulva koffieboon groot blijft, kan het vrouwtje opnieuw worden gedekt worden – er heeft zich dan geen eisprong voorgedaan. Het wil nog niet zeggen dat de dekking succesvol is als de vulva slinkt. Wanneer de bevruchting niet heeft plaatsgevonden, wordt de fret namelijk schijndrachtig.

Na 2-3 weken kan voorzichtig aan de buik worden gevoeld om te bepalen of het fretje drachtig is. Door een echografie kan de dracht al na 10 dagen vastgesteld worden. Aangeraden wordt om een drachtig vrouwtje uiterlijk een week voor de bevalling apart te zetten met een eigen werpkistje waar ze genoeg ruimte heeft en veiligheid voor een eigen ‘hol’.

Schijndracht

Een vrouwtje wordt schijndrachtig als ze wel is gedekt maar er geen eisprong is geweest: de bevruchting heeft niet plaatsgevonden. De schijndracht duurt even lang als een gewone dracht – zo’n 42 dagen. Aan het einde van de schijndracht wil het vrouwtje, gehoor gevend aan haar moederinstinct, andere fretten naar haar nest slepen. Dit kan leiden tot onrust of zelfs gevechten binnen de groep. Bovendien is het vrouwtje chagrijniger naar andere fretten en de eigenaar toe. Ze voelt zich niet fijn. Het beste kan het vrouwtje dan apart worden gezet. Medicijnen kunnen de lengte van de schijndracht verkorten.

Gedurende de schijndracht kunnen de melkklieren ook volledig ontwikkelen, zelfs zo ver dat ze jongen zou kunnen verzorgen. Het kan zelfs voorkomen dat ze jongen van een ander soort dier grootbrengt, zoals een kitten. Vaak wordt ze een paar weken later weer loops.

De bevalling, ook wel de ‘partus’ genoemd, verloopt vaak vlekkeloos. Zorg ervoor dat de fret in een rustige omgeving is. De bevalling duurt zo’n 2 à 3 uur. Meestal wordt de aanwezigheid van de eigenaar tijdens de partus gewaardeerd. Gemiddeld gezien bestaat een nest uit 8 jongen met een geboortegewicht tussen de 8 en 10 gram.

Fokken met de fret: De pups

Pasgeboren pups zijn zo goed als naakt, op enkele dunne witte haartjes na. De kleur van de pups is na enkele dagen te zien. Bij wildkleur pups is een donkere lijn rond de rand van hun gesloten ogen zichtbaar. Albinopups hebben deze lijn niet. Alhoewel de moeder 8 tepels heeft, kan zij meer dan 8 pups grootbrengen. Zo zijn er nesten van 12 pups die allemaal door hun moeder worden grootgebracht. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes jongen is direct na de geboorte te zien. Bij mannetjes is namelijk de afstand van de geslachtsopening tot de anus veel groter dan bij vrouwtjes.

Neem contact op

Heeft u vragen over Fokken met de fret, of een andere vraag? Een betrokken enthousiast team, met toegewijde en ervaren dierenartsen en assistenten, levert de beste zorg voor uw gezelschapsdier.

Iedereen in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden en Zwolle, maar ook daar buiten is van harte welkom in onze dierenkliniek.

Neem contact met ons op